Branko RUŽIĆ: Srbija će postati članica EU uz isključenje teritorije Kosova!

Intervju

foto: Tanjug/ N. Jovanović, arhiva

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je za austrijski Prese da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova, ali da će postati punopravna članica EU “uz isključenje teritorije Kosova”.

Međutim, to se, kaže, neće dogoditi za pet godina, već pre za šest, sedam ili osam godina.

Upitan sa kojom državnom teritorijom će Srbija pristupiti EU – uključujući teritoriju Kosova ili ne – Ružić je, u intervjuu bečkom listu, rekao:

– Ako članice EU, kao što su Slovačka ili Španija ne priznaju nezavisnost Kosova, ne moramo ni mi kada pristupamo. Srbija će postati članica EU uz isključenje teritorije Kosova – rekao je Ružić.

[adsenseyu5]

Međutim, to se, kaže, neće dogoditi za pet godina, već pre za šest, sedam ili osam godina.

– Imamo dosta vremena do tada da pronađemo funkcionalno rešenje za problem. Mi, političari iz Srbije i sa Kosova treba da imamo pragmatičan pristup i ne smemo više razmišljati u mitovima – objasnio je on.

Ružić, kojeg Prese predstavlja i kao nekadašnjeg ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije, smatra da pristupni pregovori napreduju dobro.

– Nalazimo se, naravno, u specijalnoj situaciji, jer je proces povezan sa saradnjom Beograda i Prištine. Uz to, imamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom i istovremeno moramo da usaglasimo spoljnu politiku sa EU – naglasio je on.

Ružić je istakao da Srbija ne može da uvede sankcije protiv Rusije, podsećajući da su Rusija i Kina uvek podržavale našu zemlju u Savetu bezbednosti UN i bile protiv nezavisnosti Kosova.

[adsenseyu1]

Istovremeno, kako je dodao, 74 odsto trgovine Srbije se odvija sa EU, a podvukao je da je glavna strategija Srbije članstvo u EU.

Na pitanje kako se Srbija nosi s tim, Ružić je rekao da je potrebna politička mudrost, ali da će doći trenutak, i to još pre pristupanja EU, kada će države Unije i Rusija morati da pronađu izlaznu strategiju.

– Treba samo pogledati zavisnost nemačke industrije od isporuka gasa iz Rusije, a postoje i političke partije u EU koje su protiv sankcija protiv Rusije – podsetio je on.

Upitan koliko je za Srbiju, usled Bregzita i internih problema Unije, pristupanje EU još uvek atraktivno Ružić je kazao da sva istraživanja pokazuju da je u Srbiji podrška članstvu i dalje velika.

– Verujem da će, posle svih internih problema, EU u budućnosti izgledati kao Uefa – postojaće Liga šampiona i Evropska liga. U Ligi šampiona biće Nemačka i par drugih zemalja, a u Evropskoj ligi države poput Bugarske, Rumunije ili Hrvatske – objasnio je svoj stav.

[adsenseyu1]

Ružić se osvrnuo i na kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO) na predsedničkim izborima Norberta Hofera, pozdravljajući njegove izjave u vezi Kosova.

– One su za Srbe kao terapija koja leči. Međutim ako sagledamo motive iza toga onda mislim da, čak i ako Hofer pobedi na izborima 4. decembra, on neće biti u poziciji da bilo šta promeni po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova od strane Austrije – uveren je on.

Pročitajte još i ovo:

SAVEZ NA VIDIKU? Kandidat za predsednika Austrije sa Srbijom pravi uniju 7 država?!

– Hofer, međutim, zna koliki je potencijal birača srpskog porekla. To bi mogao biti jedan od njegovih motiva, pre svega ako uzmemo u obzir koliko je mala bila razlika između njega i protivkandidata Aleksandra van der Belena.

Uveren sam da će odnosi Srbije i Austrije biti dobri, nezavisno od toga ko pobedi na predsedničkim izborima – zaključio je Ružić.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Branko RUŽIĆ: Srbija će postati članica EU uz isključenje teritorije Kosova!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.