Čudo se desilo: Nepokretna žena, uz pomoć misli, pokreće robotsku ruku!

Medicina

Američki doktori su ženi, koja je nepokretna od vrata pa naniže, usadili u mozak elektrode pomoću kojih može da pokreće svoju robotsku ruku. Elektrode “čitaju” misli te žene!

Samo uz pomoć misli ona može da pokreće jednu novorazvijenu robotsku ruku. To su izvestili američki istraživači u medicinskom časopisu “The Lancet”.

Presudna za taj napredak je bila jedna nova vrsta povezivanja sa nervnim impulsima, koja se više fokusirala na prirodnu kontrolu mišića i njihovih pokreta, kažu istraživači.

Tim pod vođstvom Endrua Švarca sa Univerziteta Pitsburg (Pensilvanija), lečio je 52-godišnju ženu koja zbog oboljenja nervnog sistema već niz godina ne može da pokreće ruke i noge. U centar za motoriku njenog mozga su usađene dve mikroelektrode.

One su povezane sa veštačkom rukom koja se može kretati u svim smerovima, sa podlakticama, dlanom i potpuno pokretljivim veštačkim prstima.


Slobodni pokreti već posle dva dana

Već dva dana posle operacije, žena je mogla tu ruku slobodno da pomera samo pomoću svojih misli, kažu istraživači.

Posle više od tri meseca vežbanja je mogla da odradi posebne zadatke hvatanja sa efikasnošću od preko 90 odsto, a njeni pokreti su bili sve brži i efikasniji. Nikakve smetnje nisu nastupile.

Sledeći korak bi bio da senzorske impulse, od veštačke ruke, vratimo nazad do čoveka, kažu u “Lancetu”.

U jednom pratećem komentaru u vezi studije, Gregor Courtine sa švajcarske “Ecole Polytenchnique Federale de Lausanne“, kaže:

“Iako još mnogo izazova pred nama stoji, ovi sistemi se veoma brzo približavaju tački kada će doći do korišćenja u klinikama.”

(Skandalozno.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Čudo se desilo: Nepokretna žena, uz pomoć misli, pokreće robotsku ruku!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.