Da li je konačno odgonetnuta misterija PIRAMIDE na patuljastoj planeti?! – VIDEO

Misterija

foto: NASA

Patuljasta planeta smeštena u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera postala je zanimljiva javnosti kada je na njoj uočeno nešto što podseća na piramidu.

Ahuna Mons na Ceresu

foto: NASA/Promo – Ahuna Mons na Ceresu

[adsenseyu5]

Kako se ka patuljastoj planeti nazvanoj Cerera ili Ceres (po rimskoj Boginji Cereri) približavala letelica “Zora“, na njoj su primećeni neki neobični i ljudima veoma poznati oblici.

Osim velikog broja kratera i svetlih tačaka, najupečatljivija je ogromna planina u obliku piramide nazvana Ahuna Mons, visoka oko 6,4 kilometra i široka oko 16 kilometara.

[adsenseyu1]

Naučnici nisu znali kako se na tako malom objektu formirala tolika planina. Mnogi su smatrali da se radi o strukturi koju su napravila neka inteligentna bića.

Planeta je dobila ime po rimskoj boginji Cereri

foto: NASA/Promo – Planeta je dobila ime po rimskoj boginji Cereri

Međutim, astronomi sada smatraju da je to zapravo ledeni vulkan koji izbacuje led i slanu vodu iz unutrašnjosti Ceresa, te da je tokom više miliona godina taloženja nastala kupola.

[adsenseyu1]

Ovo nije jedini pokazatelj aktivnosti ledenih vulkana na Ceresu, a astronomi veruju da i misteriozna svetleća tačka u najvećem krateru predstavlja formiranje vulkanske kupole.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li je konačno odgonetnuta misterija PIRAMIDE na patuljastoj planeti?! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.