Da li nas čeka MINI LEDENO DOBA: Naši stručnjaci komentarišu najnovija NASINA istraživanja

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Zemlju čeka period velike hladnoće, najavljuju naučnici istraživačkog centa NASA, na osnovu promena koje su uočili na Suncu.

Da li su nedostatak Sunčevih pega, manjak ultravioletnog zračenja i kraj Sunčevog ciklusa samo prazni “naučenjački izrazi“, ili će pomenuti ciklus zaista imati uticaj na nas, i kako će se on odraziti na vremenske prilike u Srbiji, pitali smo domaće stručnjake.

Srpski stručnjaci slažu se oko jednog – trebalo bi da budemo oprezni u donošenju zaključaka, kada je u pitanju veza Sunčevog ciklusa i značajnog zahlađenja.

Ipak, napominju i da ljudski faktor ima veći uticaj na klimu na našoj planeti, od samog prirodnog procesa, koji je u ovom slučaju Sunčev ciklus.

Razlika je u desetom delu stepena

Prema rečima Gorana Pejanovića iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ove ciklične promene kroz koje prolazi Sunce, praćene su povećanjem ili smanjenjem temperature na planeti Zemlji za nešto više od desetog dela stepena.

– U odnosu na globalno zagrevanje izazvano povećanjem emisije gasova sa efektom staklene baste, uticaj ciklusa Sunčevih pega na promenu klime Zemlje je znatno manji i ne izaziva sistematsko dugorčno povećanje temperature – objasnio je Pejanović za “Blic“.

Dakle, zagađenje ima veći efekat na temperaturu i meteorološke uslove, od toga koliko se pega trenutno nalazi na Suncu.

Normalna količina zračenja iznosi oko 1.366 vati po metru kvadratnom, dok se pri povećanju broja pega, ono povećava za jedan vat po metru kvadratnom, kaže Pejanović, i dodaje da broj sunčevih pega varira od 20 do 70 u proseku na svakih 11 godina.

“Sunce je ‘mirna’ zvezda”

– Zvezda se javljaju se u širokom rasponu osobina, a naše Sunce je mirna zvezda, bar u ovom delu svog “života”. Da je tako, pored ostalog, svedoči i naše postojanje. Ipak, to ne znači da Sunce ne ispoljava promene koje u manjoj ili većoj meri mogu imati uticaj na Zemlju, ali i život na njoj – objašnjava Branko Simonović, saradnik astronomskog društva “Ruđer Bošković“.

Kako kaže Simonović, kada govorimo o Sunčevoj aktivnosti pre svega imamo u vidu njen glavni ciklus koji se odvija tokom približno 11 godina, i ovaj ciklus prepoznajemo po periodičnom smenjivanju Sunčevih pega. Njihov broj tokom tog vremena raste, kao i učestalost pojavljivanja, a zatim opada do trenutka kada bezmalo sasvim ne iščeznu.

Mini ledena doba

Faktički, Sunce bude golo, kaže naš sagovornik, i pojašnjava da se ono upravo sada nalazi u takvoj situaciji.

– Sunce je blizu svog minimuma i očekuje se da u bliskoj budućnosti nastupiti novi, 25. ciklus – kaže Simonović.

Kao “malo ledeno doba” upravo je i poznat jedan od perioda odsustva Sunčeve aktivnosti, zbog čega i postoje sumnje da nas i ovaj put čekaju velike hladnoće.

– Najpoznatiji je Maunderov minimum koji je trajao od 1645. do 1715. godine, a tokom koga su zabeležene velike hladnoće, pa se često naziva i “malim ledenim dobom“. Ipak, nije sasvim sigurno da li je uzrok takvoj promeni, baš u Suncu. Zato bi trebalo biti oprezan u donošenju zaključaka u vezi sa merom uticaja Sunčeve aktinosti na Zemlju – napominje stručnjak.

Termosfera

Ono što se do sada moglo zaključiti to je da postoji veza između Sunčeve aktivnosti i temperature termosfere – visokog sloja Zemljine atmosfere, kaže Simonović.

– O tome nam govore merenja Nasinog TIMED satelita koji beleži najveće hlađenje od kada postoje merenja, a ona ne traju dugo, potiču od vremena kada je čovek počeo da osvaja kosmički prostor okolo Zemlje.

– U svakom slučaju, promene koje vidimo na Suncu nisu neobične i neočekivane, u odnosu na ono što smo imali prilike da vidimo tokom predhodnih dvadeset i tri ciklusa.

Istraživanja koja traju će svakako doprineti da bolje upoznamo mehanizme uticaja Sunca na Zemlju, ali i da bolje razumemo kako se promene u visokim delovima atmosfere reflektuju na meteorološke prilike – objašnjava Simonović.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li nas čeka MINI LEDENO DOBA: Naši stručnjaci komentarišu najnovija NASINA istraživanja"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.