Da li prisustvujemo početku KINESKOG DESANTA na Srbiju?

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Kinezi sve više osvajaju srpsku privredu i infrastrukturu, a projekti koji su do sada realizovani izgleda da su tek početak velike ofanzive na Srbiju.

Nakon što su izgradili Pupinov most na Dunavu i kupili Železaru u Smederevu, Kinezi nastavljaju da daju kredite, grade puteve, kupuju imovinu posrnulih domaćih preduzeća, otvaraju banke u Srbiji…

Tako je pre nepune dve nedelje počela izgradnja dela Koridora 11 od Surčina do Obrenovca, u kojoj 51 odsto učestvuje kineska kompanija CCCC (China Communication Construction Company), a premijer Aleksandar Vučić je pre dva dana najavio da ozbiljno razmišlja o tome da Kinezi grade deonicu autoputa do Crne Gore (Požega-Boljare), mada mu je, kako kaže, žao da to uradi, jer smo sami finansirali izgradnju ostalog dela ovog važnog putnog pravca.

[adsenseyu5]

– Već smo potpisali sve oko autoputa od Beograda do Čačka. Onda ostaje još 31 kilometar u vrednosti od 380 miliona evra za Čačak-Požega. Potom ide strašno skupa deonica Požega – Boljare, preostalih 107 kilometara, koji koštaju više od milijardu i po evra – rekao je Vučić, najavivši mogućnost da tu deonicu grade Kinezi, koji bi onda naplaćivali putarinu na kompletnom Koridoru 11.

Takođe, prošle nedelje postalo je izvesno da će iz najmnogoljudnije zemlje na svetu stići investitor kako bi preuzeo najvećeg domaćeg gubitaša RTB Bor, ali bez dugova, o čemu je „Blic” prvi pisao. Ako se uzme u obzir da su Kinezi zainteresovani i za privatizaciju PKB-a, odnosno da su se prijavili za koncesiju za Aerodrom „Nikola Tesla”, može se govoriti o pravom desantu na srpsku privredu.

Ekonomista Mihajlo Crnobrnja tvrdi da u međunardonim odnosima ne postoji reč prijateljstvo i da Kinezi ne bi ulazili u projekte u Srbiji da za to nemaju interes.

– Kao druga ekonomija na svetu, sasvim je logično da Kina izvodi ekspanziju kako unutar svojih granica tako i izvan njih, odnosno po drugim kontinentima. Sećam se da je pre 20 godina na isti način osvajala istočnu Afriku, pre svega Tanzaniju i Keniju u građevinarstvu, sada je na redu Evropa. Srbija im je očigledno dobar teren na evropskom tlu, ali mi nismo jedina zemlja u koju investiraju – naglašava Crnobrnja.

Kako kaže, treba imati u vidu da mnogi kineski poduhvati u Srbiji i nisu investicije.

– Izgradnja mostova, puteva i brzih pruga su krediti. Jeste da su jeftini, ali su krediti, a ne investicije. Prilikom gradnje mostova Kinezi su dovodili svoje radnike, pa čak i mešače betona – objašnjava Crnobrnja.

[adsenseyu1]

To, ipak, ne znači da dolazak Kineza nije dobar po Srbiju, navodi ovaj ekonomista.

– Dolaze nam pare, zapošljava nam se radna snaga, jer ne verujem da će Kinezi dati otkaz svima u RTB “Boru”, a povećaće nam se i mogućnost izvoza. Dakle, jeste za aplauz, ali ne od pet minuta, nego od minut i po – ističe Crnobrnja.

I ekonomista Milan Kovačević deli slično mišljenje:

– Svi, pa i Kinezi, gledaju svoj interes, a jedino mi to ne gledamo. Bolje da smo, recimo, u slučaju RTB-a Bor postavili svoje ljude, uredili preduzeće i podigli mu cenu. Ovako ćemo mnogo dati, a malo dobiti. Generalno, kod nas je problem što sposobni menadžeri nemaju pristup rukovodstvu preduzeća.

Iz Kine da uvezemo BDP umesto krpica

Ekonomista Mihajlo Crnobrnja smatra da bi po Srbiju bilo još bolje da iz Kine uveze način proizvodnje, nego “beli luk i krpice”:

– Najsrećniji bih bio kada bismo uvezli kineski način da stopu rasta društvenog proizvoda svake godine podižemo za sedam do devet odsto. To Kinezi rade u poslednjih 40 godina.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li prisustvujemo početku KINESKOG DESANTA na Srbiju?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.