Da li ste znali: Biljke osećaju kada ih jedemo i pokušavaju da se odbrane! – INFO

Ilustracija

Da biljke imaju inteligenciju, već je poznato, ali prema novom istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Misuriju u SAD-u, biljke osećaju “napad”, odnosno osećaju kada ih jedemo i pokušavaju da se “odbrane”, prenosi Business Insider.

Istraživanje je sprovedeno na biljci latinskog naziva Arabidopsis, koja je u srodstvu s brokolijem i keljom i koja se često koristi u ovakvim eksperimentima.

Naučnici su tokom istraživanja u blizini biljke puštali snimak vibracija koje ispušta gusenica dok jede biljku i prema dobijenim rezultatima, čini se da biljka čuje i oseća te vibracije i reaguje na njih jer za nju predstavljaju stres.

Naučnici su potom u blizini biljke puštali druge zvukove iz prirode i pratili reakciju biljke, a pokazalo se da na zvuk koji ispušta gusenica biljka pokušava da se brani.

“Prethodna, slična, ovakva istraživanja o tome kako biljke reaguju na zvukove, posebno na muziku, pokazala su da biljke osećaju, a ovo istraživanje otišlo je korak dalje i pokazalo da zvuk koji ispušta gusenica dok jede, stresno deluje na biljku, menja joj metabolizam i podstiče stvaranje ‘obrambenih’ hemijskih supstanci”, objašnjava Hajdi Apel, naučnica koja je učestvovala u istraživanju.

(skandalozno.rs, foto: pixabay)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li ste znali: Biljke osećaju kada ih jedemo i pokušavaju da se odbrane! – INFO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.