Danas se slavi prepodobni Justin Ćelijski: Evo šta se valja, a šta nikako ne treba da radite (INFO)

celijski

Otac Justin je stalno bio proganjan, saslušavan, privođen. Malo je bilo onih koji su stajali u njegovu odbranu. Umro je u isto vreme i u isti dan kada je i rođen – na praznik Blagovesti 7. aprila (25. marta) 1979.

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas spomen na prepodobnog Justina Ćelijskog.

Justin Popović (1894-1979) je bio arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik.

Blagoje Popović, potonji otac Justin, rođen je u Vranju 6. aprila (25. marta po starom kalendaru) 1894. godine od oca Spiridona i majke Anastasije. Familija Popovića je kroz generacije bilasveštenička, jedino je Blagojev otac Spiridon bio samo crkvenjak.

[adsenseyu1]

Blagoje biva mobilisan u đačku četu pri vojnoj bolnici u Nišu tokom Prvog svetskog rata, a kasnije oni se zajedno sa vojskom i sveštenstvom povlače preko Albanije. Stigavši u Skadar, Blagoje moli patrijarha Dimitrija za monaški postrig, patrijarh blagosilja i bogoslov Blagoje postaje monah Justin.

Od 1934. je profesor Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Zajedno sa Branislavom Petronijevićem osnovao Srpsko filozofsko društvo 1938. u Beogradu. Bavio se prevođenjem bogoslovsko-asketske i svetootačke literature.

Foto: Wikipeida Ninam

Po izbijanju Drugog svetskog rata, otac Justin boravi po mnogim manastirima. Najviše vremena je provodio u ovčarsko-kablarskim manastirima, u kojima je i uhapšen posle rata od strane komunističkih vlasti. Posle pritvora, premestio se u manastir Ćelije.

U Ćelije je došao 1948. godine po blagoslovu vladike šabačko-valjevskog Simeona i mati igumanije Sare, koja je došla sa nekoliko svojih sestara iz manastira Ljubostinje u Ćelije, nekoliko godina ranije.

Otac Justin je stalno bio proganjan, saslušavan, privođen. Malo je bilo onih koji su stajali u njegovu odbranu. Otac Justin je umro u isto vreme i u isti dan kada je i rođen – na praznik Blagovesti 7. aprila (25. marta) 1979. godine.

[adsenseyu1]

Inače, u narodu je uvreženo mišljenje da na svece (pa, i ovaj, koji je kanonizovan pre nekoliko godina) ne treba raditi teške poslove u kući i polju.

Verzije su različite, tek smatra se da prihvatanje teških poslova u trenucima u kojima su stradali ili se upokojili veliki hrišćanski mučenici ili sveci kući donosi samo loše stvari – oskudicu i nazadak.

(Telegraf)

Budite prvi sa komentarom na članku "Danas se slavi prepodobni Justin Ćelijski: Evo šta se valja, a šta nikako ne treba da radite (INFO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.