Dmitrij Medvedev upozorava: Ulazak arapskih snaga u rat u Siriji bi mogao da izazove “novi svetski rat”!

Premijer Rusije

foto: Reuters

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u intervjuu za nemački list Handelsblat dat uoči konferencije o bezbednosti u Minhenu, upozorio da bi eventualni ulazak arapskih snaga u rat u Siriji, mogao da izazove “novi svetski rat” i pozvao, umesto toga, na razgovore o prekidu vatre.

“Amerikanci i naši arapski partneri moraju da ozbiljno razmisle o ovome: da li žele trajni rat?” Da li oni zaista misle da bi veoma brzo odneli pobedu u takvom ratu?”, upitao je Medvedev.

Medvedev je na pitanje o mogućnosti da Saudijska Arabija uputi kopnenene trupe za borbu protiv Islamske države rekao da se “kopnena ofanziva obično pretvara u dugotrajan rat, poput onoga što se desilo u Avganistanu i mnogim drugim zemljama.

“Ne treba da podsećam šta se loše desilo u Libiji. merikanci i naši arapski partneri moraju dobro da razumeju da bi bilo nemoguće da brzo dobiju takav rat, posebno u arapskom svetu, gde svi se bori protiv svih”.

Ruski premijer je istakao da sve strane moraju da budu dovedene za pregovarački sto, “umesto da se izaziva novi svetski rat”.

“Niko nema moć da može da deluje sam. Na jednoj strani imate Asada i njegove trupe, na drugoj njegove protivnike koji se bore protiv vlade. To je veoma komplikovano. Sukob može da traje godinama ili čak decenijama.

Koja je poenta svega ovoga”, upitao je na kraju Medvedev i pozvao, umesto toga, na razgovore o prekidu vatre.

(Tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Dmitrij Medvedev upozorava: Ulazak arapskih snaga u rat u Siriji bi mogao da izazove “novi svetski rat”!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.