DOJČE VELE: Evo zašto Vuk JEREMIĆ nije izabran za generalnog sekretara UN!

Čestitka

foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Wilfried Huss

Vuk Jeremić je prevideo da se morao kandidovati kao međunarodna figura integracije, a ne kao srpski patriota. Na tome je i pao, piše Noje cirher cajtung, prenosi Dojče vele.

„Zapravo je pretenzija istočnih Evropljana na mesto generalnog sekretara UN bila nesporna – kao jedina od pet grupa zemalja još nikada nisu držali ovu najvišu funkciju“, piše ugledni Noje cirher cajtung. Švajcarski list dodaje da istočnoj Evropi „nije manjkalo ni sposobnih kandidata ni međunarodne podrške.

Ali od toga nije bilo ništa. Sedam od deset kandidata koji su početkom oktobra još bili u trci potiče zaista iz istočne Evrope – ali nijedan nije pobedio. Umesto da nastupe jedinstveno, oni su bili razjedinjeni.“

[adsenseyu5]

„Da je istočnijim Evropljanima nacionalni prestiž važniji od prodornog kandidata pokazala je reakcija Srbina Vuka Jeremića, koji je završio na drugom mestu iza Gutereša: ’Mislim da imamo razloga da budemo ponosni na naš rezultat, a to je drugo mesto u svetu, a na čelu istočnoevropske grupe’, rekao je on i još: ’Time smo napravili značajan doprinos podizanju vidljivosti i ugleda naše zemlje.’

Jeremić je prevideo da se morao kandidovati kao međunarodna figura integracije, a ne kao srpski patriota. Na tome je i pao. Kako ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN profilisao se pre svega tvrdim stavom prema kosovskoj nezavisnosti i članstvu u UN.

Time je obezbedio sebi nenaklonjenost i, izvesno, veto Amerikanaca. Njegove tesne veze sa Moskvom su mu samo dodatno škodile, s obzirom na to da se ledeno doba između Rusije i SAD nadvilo nad ovim izborom.“

[adsenseyu1]

Ciriški dnevnik nema dobro mišljenje ni o nastupu ostalih kandidata iz regiona: „Slična fatalna kombinacija geopolitičkog natezanja i sitnonacionalnih interesa oborila je i obe Bugarke, Irinu Bokovu i Kristalinu Georgijevu.

Bokova je počela kao favoritkinja, sa iskustvom u birokratiji UN, važila je kao dobro umrežena u Moskvi i Vašingtonu pa je izgledalo da je to način da se doskoči potrebi da UN konačno dobiju ženu na čelu.

Letos je, međutim, protiv nje počela medijska kampanja sa nevidljivom pozadinom tokom koje je optužena za korupciju i preveliku bliskost Putinu. Kako Bokova ni u usmenim izlaganjima nije bila ubedljiva, bugarski premijer Bojko Borisov ju je krajem septembra na brzinu zamenio evropskom komesarkom Kristalinom Georgijevom, koja je opet bila previše ukotvljena u zapadne institucije da bi bila prihvatljiva Rusiji.“

[adsenseyu1]

Istočna Evropa, politički podeljena po mnogim pitanjima, ionako je laka kategorija u UN. Zato ovaj region sebi nije smeo da dozvoli greške ukoliko je hteo da zadrži šansu za najvišu funkciju.

Ali nju su istočni Evropljani prokockali i sada će izvesno morati da čekaju najmanje čitavu deceniju kako bi dobili mesto generalnog sekretara“, zaključuje Noje cirher cajtung.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug / Dojče vele)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "DOJČE VELE: Evo zašto Vuk JEREMIĆ nije izabran za generalnog sekretara UN!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.