Dolazi zima: Evo kako da smanjite potrošnju goriva tokom zimskog perioda

Smanjite potrošnju goriva

U zimskom periodu, zbog specifičnih uslova vožnje, potrošnja goriva može biti znatno veća nego u ostalim periodima godine.

Vrlo važan faktor pri štednji goriva je odgovarajući pritisak u pneumatiku. Ako pritisak nije odgovarajući pneumatici se pri kotrljanju mnogo više deformišu, pa se zbog većeg otpora troši mnogo više energije nego što je potrebno.

Evo najvažnijih stavki koje morate poštovati u predstojećim zimskim danima:

Pravilno održavajte motor vašeg automobila. Pravilno održavanje može znatno da doprinesete uštedi goriva.

Odstranite sneg i led sa automobila pre nego što krenete na put. Time smanjujete potrošnju energije za uređaje za odmrzavanje i grejanje, aerodinamički otpor vozila i njegovu težinu.

–  Izbegavajte prazan hod motora za grejanje automobila jer je to izgubljena energija.

Nemojte da povećavate broj obrtaja motora prvih nekoliko kilometara da biste zagrejali motor i druge pokretne delove vašega automobila, bolje krenite odmah i ubrzavajte polako.

Vozite sporije. Sporijom vožnjom u zimskom periodu nećete biti samo sigurniji, već i štedljiviji.

Skinite prtljažnik na krovu i nosače za skije ukoliko vam nisu potrebni. Oni povećavaju otpor vazduha, čime se povećava potrošnja goriva.

– Proverite pritisak u pneumaticima. Nepravilan pritisak pogoršava opšte performanse automobila, prianjanje pneumatika i smanjuje njihovu kilometražu, a pored toga povećava otpor kotrljanja i potrošnju goriva.

(dnevno.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Dolazi zima: Evo kako da smanjite potrošnju goriva tokom zimskog perioda"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.