Donald TRAMP dobio savet: “Predsedniče, ne igrajte se sa Crnom Gorom!”

Ilustracija

foto: Tanjug/AP

Na onlajn izdanju poznatog američkog lista “Forin polisi” nedavno je objavljen tekst u kojem novom predsedniku SAD-a Donaldu Trampu uredništvo daje 17 saveta šta bi ubuduće trebalo da radi među kojima je i jedna koja se tiče Crne Gore.

Među savetima koje su Trampu upućeni su i o tome kako da se “igra sa Rusijom”, kako da formira Nacionalni savet bezbedosti u kriznim vremenima, i mnogi drugi koji se tiču unutrašnje i spoljne politike SAD.

Jedan od 17 saveta je vezan i za Crnu Goru i glasi: Predsedniče, ne igrajte se sa Crnom Gorom!

[adsenseyu5]

Crnogorski portal CdM prenosi tekst autorke Evelein N. Farka u celini, a u njemu stoji da su prošle godine 28 članica NATO-a jednoglasno prodržale članstvo Crne Gore.

Bilo je, navodi se, mnogo razloga za taj potez.

Jedan od glavnih razloga je da se poveća sigurnost i stabilnost u nestabilnom području Balkana. Ali nakon invazije Rusije na Ukrajinu, došlo je do novog vojnog obrazloženja – da zapečati jadranske obale, i da se onemogući Rusiji da tamo postavi bazu, kao što su učinili u susednoj Srbiji, stanicu protivvazdušne odbrane koja bi mogla ugroziti SAD i druge NATO snage.

– Ruska reakcija je bila ekstremna. Ostavimo po strani propagandu i plaćanje pristalica u pokušaju da se blokira glas Crne Gore za pridruživanje NATO-a: Rusi su pokušali da ubiju crnogorskog premijera – navodi se.

Posljednji i konačni korak u dovođenju Crne Gore u savez je da zakonodavna tela u 28 članica NATO-a ratifikuju pristupanje Crne Gore.

Sjedinjene Države su među nekoliko zemalja koje još nisu ratifikovale.

[adsenseyu1]

Senatori Bob Korker, Ben Kardin, Džon Mekein i Mič Mekonel su pokušali, ali jedan ili dva senatora i dalje stoje na putu ratifikacije.

Nejasno je zašto, ali ono što je jasno je da će samo Rusija imati koristi od blokiranja Crne Gore da uđe u NATO.

Predsednik mora reći Senatu da deluju brzo i ratifikuju ulazak Crne Gore u NATO.

– Reci tim senatorima koji zadržavaju proces da sa ne zezaju sa Crnom Gorom – preneo je CdM.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Donald TRAMP dobio savet: “Predsedniče, ne igrajte se sa Crnom Gorom!”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.