Donald Tramp doneo odluku: Ovaj datum je krajnji rok za rešenje kosovskog pitanja?

Intervju

Donald Tramp – foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp odredio 25. avgust iduće godine kao krajnji rok za rešenje kosovskog pitanja i navodi da ono uključuje i dogovor o razgraničenju.

Krajnji rok za stavljanje tačke na kosovski čvor je 25. avgust sledeće godine, dva meseca pred predsedničke izbore u Americi (u novembru), kada će se Donald Tramp boriti za još jedan mandat u Beloj kući.

Trampu u kampanji mnogo znači svaka veća pobeda na spoljno-političkom planu, pa je “jasno da bi rešavanje kosovskog pitanja, što u viziji američkog predsednika znači podela Kosova, bilo idealan scenario“.

– Tramp po pitanju tzv. Kosova ima najveće poverenje u Džona Boltona, koji najviše gura ideju o razgraničenju i on je taj koji bi trebalo da priču zaokruži u narednom periodu. Planirao je da sve reši najkasnije u prvoj polovini sledeće godine, međutim, ostavka Haradinaja i skoro, pa izvesni izbori malo je prolongiralo stvar – tvrdi neimenovani izvor iz diplomatskih krugova.

Potpredsednik parlamenta i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković kaže da je avgust sledeće godine definitivno krajnji rok, ali do rešenja bi moglo da dođe i pre.

– Problem je što privremene institucije na KiM neće biti konstituisane do kraja godine. Separatisti na KiM računaju da će dobiti na vremenu i da će u SAD pobediti kandidat demokrata, što bi im dalo veći manevarski prostor. Nama bi najviše odgovarao novi Trampov mandat. Vreme do izbora u SAD treba iskoristiti za žestoku ofanzivu i stalnu komunikaciju sa Boltonom, ali i sa Rikerom, Berklijem i ljudima iz Stejt departmenta.

Dolazak Boltona u Beograd i Prištinu biće znak da je rešenje postignuto i da su ostale još samo sitnice, tvrdi beogradski list Srpski telegraf.

(Skandalozno.rs, Izvor: Srpski telegraf)

Budite prvi sa komentarom na članku "Donald Tramp doneo odluku: Ovaj datum je krajnji rok za rešenje kosovskog pitanja?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.