Drska provokacija: Priština bi mogla da „odlučuje“ o daljem komadanju Srbije

KiM

Ramuš Haradinaj i Hašim Tači – foto: AP

Samo dan posle susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima na Kosovu i Metohiji, koje su prištinski mediji ocenili kao „potkopavanje države Kosova“ i „ponižavanje Prištine“, kosovski predsednik Hašim Tači je pokušao da se revanšira.

Hašim Tači se danas u Prištini sastao sa zvaničnicima takozvane „Preševske doline“, odnosno sa albanskim predstavnicima tri opštine na jugu Srbije, gde su zbog bojkota popisa stanovništva od strane Albanaca oni zasigurno većina samo u Preševu. Ishod sastanka je pokušaj kosovskog predsednika da legitimiše svoju tezu o takozvanoj korekciji granice tako što će taj vruć krompir prebaciti na odlučivanje parlamentu u Prištini.

Albanci s juga Srbije su, kako je prenela prištinska „Gazeta ekspres“, pozvali parlament na usvajanje rezolucije koja će omogućiti njihovo „ujedinjenje sa Kosovom“.

Američki senator Džonson: Nećemo nametnuti rešenje, daćemo prostora Vučiću

„Sledećih dana ćemo da se sastanemo sa šefovima parlamentarnih grupa i od njih ćemo da zatražimo da pokrenu ovu sednicu što je pre moguće“, rekao je gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi na zajedničkoj konferenciji s Tačijem.

Zvaničnici u Beogradu nisu se tim povodom oglašavali. Kako je Sputnjiku rečeno, ima više razloga zbog čega ne treba reagovati na prvu loptu, a ne bi i da Albancima daju povod za polemiku koju priželjkuju.

Za profesora Međunarodnog prava na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici Dejana Mirovića sastanak Tačija i predstavnika takozvane „Preševske doline“ je drska provokacija.

„Mislim da je to stvarno skandalozno. Kosovo nije član UN i jedna nepriznata teritorija koja je u Srbiji autonomna oblast poziva drugi deo srpske države na nekakve pregovore. Stvarno, što je mnogo mnogo je“, kaže Mirović za Sputnjik.

Fatmir Šeholi: Vrata Srbije u EU zovu se nezavisno Kosovo

On smatra da su se briselski pregovori o kosovskom pitanju našli u makazicama između nemačke i američke politike.

„Vidimo da Amerikanci kao da pristaju na podelu. Mislim da je, s obzirom na ovu najnoviju i druge provokacije koje se dešavaju, pravo rešenje da mi ipak malo zakočimo taj proces pregovaranja i da se posvetimo nečemu što se zove pomoć našem narodu na Kosovu i Metohiji“, ocenio je Mirović.

Na obraćanje Tačija i Arifija, odmah je, međutim, reagovao kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji je za hrvatsku RTL televiziju ponovio svoj stav po pitanju menjanja granica.

Ambasador Čepurin: Kosovo da se vrati u pravno i državno polje Srbije

„Ove granice nisu baš najpravednije, ali s ovakvim su se granicama završili ratovi. Otvaranje granica označilo bi novi rat. Ja kao predstavnik Kosova i Albanaca nisam spreman za novi rat za teritoriju“, poručio je Haradinaj koji je na pitanje o Preševu rekao da je to teritorija Srbije i da je „to istina“.

A na pitanje da li je Tači prekoračio ovlašćenja izjavom o korekciji granica, Haradinaj je rekao da to može da se gleda kao odgovor na retoriku Beograda koji je često spominjao podelu i sever Kosova.

A šta o Tačijevom potezu misli kosovski parlament biće poznato narednih dana kada sa šefovima poslaničkih grupa budu razgovarali Albanci iz takozvane Preševske doline, na čelu sa Arifijem.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Drska provokacija: Priština bi mogla da „odlučuje“ o daljem komadanju Srbije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.