DUHOVNI DNEVNIK NOBELOVCA: Molitva Ive Andrića će vam proširiti vidike

Nagrada

foto: Wikipedia

Na današnji dan, 1975. umro je Ivo Andrić, jedan od najvećih jugoslovenskih pisaca 20. veka

Na današnji dan, 1975. umro je Ivo Andrić, jedan od najvećih jugoslovenskih pisaca 20. veka, čije je delo donelo ugled i međunarodno priznanje jugoslovenskoj književnosti. Prvi je i do sada jedini jugoslovenski književnik dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1961).

  [adsenseyu5]

Knjiga “Znakovi pored puta” smatra se svojevrsnim duhovnim dnevnikom našeg nobelovca, sadrži brojna razmišljanja slavnog pisca, trenutne refleksije zapisane usput, bez šireg konteksta.

Između ostalog, tu je i njegovo obraćanje Bogu, a glasi ovako:

„Bože, ne dopusti da srce naše ostane prazno, nego daj – pošto od tvoje volje sve zavisi – da uvek želimo i da se nadamo, i da to što želimo bude dobro i stvarno i da naša nada ne bude isprazna.

  [adsenseyu1]

Daj da predmet naših želja bude viši i lepši od našeg života i da se dobroj nadi nikad ne izneverimo zbog kratkih i varljivih ostvarenja koja zaklanjaju vidik i lažno obećavaju odmor. Daj nam prav put, sa prolaznim posrtanjima, a sa mirom i slavom na kraju. I daj nam mudrosti i hrabrosti, kad nam daješ iskušenja.

I ma kuda išli i lutali, ne daj da na kraju ostanemo izvan tvoje sveobimne harmonije, jer to svake sekunde, na svakom mestu, svakim delićem bića želimo.“

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs)

  [adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "DUHOVNI DNEVNIK NOBELOVCA: Molitva Ive Andrića će vam proširiti vidike"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.