Edi Rama: Kosovo i Albanija treba da imaju jednu spoljnu politiku i jednog predsednika

Advertisement

Intervju

Edi Rama – foto: Tanjug/Zoran Žestić

Albanski premijer Edi Rama izneo je danas ideju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Albanije i Kosova, kao i o izboru jednog predsednika.

– Albanija i Kosovo će imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije.

Zašto da nema čak i jednog predsednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbednosne politike – rekao je Rama na svečanoj sednici kosovske skupštine povodom desete godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

On priznaje da takva ideja sada nije izvodljiva, ali dodaje i da ono o čemu se sanja može i da se realizuje.

Advertisement

Rama je rekao da su Kosovo i Albanija danas dve formalno odvojene administrativne realnosti, ali da su deo zajedničkog istorijskog narativa, ujedinjenog nacionalnog osećanja i neodvojivog političkog interesa.

Najavio je intenziviranje saradnje Prištine i Tirane u svim oblastima, kao i stvaranje jedinstvenog obrazovnog sistema.

Takođe je rekao da će Kosovo i Albanija imati jedinstven carinski sistem i zajedničko trgovinsko i ekonomsko tržište zahvaljujući uspešnom procesu regionalne integracije, prenosi ATA.

Rama se u govoru osvrnuo i na odnose Kosova i Srbije rekavši da treba da žive kao dva naroda u dobrosusedskim odnosima i kao neodvojiv deo Evropske unije.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Edi Rama: Kosovo i Albanija treba da imaju jednu spoljnu politiku i jednog predsednika"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.