EKSTREMNO: Da li je gladovanje ključ za dugovečnost?

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Nova dijeta koja podrazumeva ekstremno gladovanje možda predstavlja ključ dugog i zdravog života, smatra italijanski naučnik.

Valter Longo smatra da je preskakanje obroka najbolji način da se telo oslobodi toksina, a ćelije podmlade. Ovaj profesor smatra da tokom gladovanja, organizam koristi štetne ćelije kao gorivo, a kasnije posle obroka, razvija nove matične ćelije i podmlađuje se.

URAVNOTEŽENA DIJETA: Ove namirnice smete da uparite, a ove NIKAKO

Novinar Denam Hičkok odlučio je da testira tu zamisao i pet dana unosio manje od trećine tipičnog kalorijskog unosa. Osim manjih napada gladi i fantaziranja o hrani, bez posledica je preživeo pet dana jedući samo po neku pločicu od žitarica, kapsule sa ribljim uljem i supe.

Testovi krvi su pokazali da je Hičkokovo telo počelo da razvija matične ćelije, koje obnavljaju oštećena tkiva i bore se protiv bolesti.

[adsenseyu5]

Uz sve to, on je uzimao takozvanu “magičnu pilulu” metformin, koja se koristi u lečenju dijabetesa i koja je pokazala izvanredne nuspojave, poput smanjenja rizika od kancera i kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, širom sveta nalaze se takozvane “plave zone” u kojima žive najdugovečniji ljudi, koji ne znaju za gladovanje, niti posebne pilule.

[adsenseyu1]

Oni se samo hrane onako kako su se hranili njihovi preci, bave se zemljoradnjom, održavaju duh zajedništva i imaju redovnu fizičku aktivnost.

To su Ikarija u Grčkoj, Sardinija u Italiji, Okinava u Japanu, Loma Linda u SAD i Nikoja u Kostariki.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net/Sunday night)

[adsenseyu2]

 

Budite prvi sa komentarom na članku "EKSTREMNO: Da li je gladovanje ključ za dugovečnost?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.