Emanuel Makron: Bosna i Hercegovina je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku

Intervju

Emanuel Makron – foto: Reuters

U opsežnom intervjuu za londonski “Ekonomist“, on je govorio i o Bosni i Hercegovini, istakavši da se ta zemlje suočava s problemom džihadista povratnika.

– Uveren sam da, prvo, moramo reformisati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Takođe nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta.

Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region (Zapadnog Balkana), prvo pitanje nisu ni Severna Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista – rekao je Makron.

Kako prenosi portal Klix.ba, on je kao treći problem naveo potrebu izmena i procedura primanja novih članova EU pre početka pregovora.

– Ako to uspemo reformisati u nadolazećim mesecima, biću spreman ponovo početi pregovore – ako i oni postignu dodatne napore. Ne želim nijednog novog člana dok ne reformišemo samu Evropsku uniju – istakao je francuski predsednik.

Govoreći o protivljenju Francuske da se Severnoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju, poručio je da se “polovina država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Sputnjik Srbija)

Budite prvi sa komentarom na članku "Emanuel Makron: Bosna i Hercegovina je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.