Emir KUSTURICA: Jedan kalifat već postoji u Siriji, a Sarajevo nije daleko od toga

Intervju

foto: Tanjug

Jedan kalifat već postoji u Siriji, a Sarajevo nije daleko od toga, naveo je Kusturica, podsetivši da je Izetbegović u tom svom delu izneo sumnju da islam i Zapad mogu zajedno.

Poznati srpski režiser Emir Kusturica ocenio je da Sarajevo nije daleko od stvaranja kalifata, koji već postoji u Siriji i podsetio da je mnogo ranije Alija Izetbegović u svojoj “Islamskoj deklaraciji” pisao o neophodnosti stvaranja kalifata gde žive samo muslimani.

“Jedan kalifat već postoji u Siriji, a Sarajevo nije daleko od toga”, naveo je Kusturica u tekstu za beogradsku “Politiku”, podsetivši da je Izetbegović u tom svom delu izneo sumnju da islam i Zapad mogu zajedno.

U reagovanju na tekst “Zločinac u razvoju” u kojem američki pisac Aleksandar Hemon, rođen u Sarajevu, poredi Donalda Trampa i Vojislava Šešelja sa nacistima, Kusturica napominje da nije Tramp izmislio nemogućnost multietničkog života muslimana i hrišćana, nego je govorio da milijarda i šesto miliona muslimana mrze hrišćane.

Kusturica ocenjuje da je kandidat za američkog predsednika Tramp preterao, ali da su multietnički život u praksi uništile poslednjih 20 godina američke vojne formacije.

[adsenseyu1]

“Gde god je nagazila američka čizma, nestao je multietnički život. Uključujući i Hemonovo Sarajevo”, istakao je Kusturica, koji Hemona naziva politički korektnim piscem iz Amerike, rođenim u Sarajevu.

Kusturica napominje da nije Tramp izmislio torturu davljenja vodom, te da su bivši i sadašnji američki predsednik Džordž Buš i Barak Obama testirali tu napravu upravo na ljudskim modelima, islamskim borcima, koje je Izetbegović zamišljao kao džihadiste za ujedinjenje islama, te da je Obama abolirao sve mučitelje.

Napominjući da Hemon u tekstu objavljenom u časopisu “Rolingstons” hvali Haški tribunal, a Trampu predviđa sudbinu Šešelja, Kusturica napominje da je Haški sud oslobodio Šešelja i pita da li će posle toga, logično, Tramp postati predsednik SAD?

On navodi da Hemon piše o Trampovom nacionalizmu, nacizmu i “ratnom zločinu koji bi mogao da se desi”, ali ćuti o video snimku na kojem se vidi kako američki vojnici ubijaju iračke civile iz helikoptera.

Kusturica se pita zašto Hemon ćuti i zanemaruje zločine koje su u svetu u posljednjih 20 godina učinili članovi porodice Klinton i Buš, a spominje Slobodana Miloševića kao “jednog od najvećih ratnih zločinaca 20. veka”.

“Kakav je onda korektan pisac? Centrifugiran, pošto ćutanjem amnestira Klintonove i Bušove, i Obamu za sva nedela koja su učinili duž naše planete”, ističe Kusturica, dodajući da se politički korektna osoba, koja veruje da su fašisti antifašisti i obrnuto, dobije “kada se korteks dobro iscentrifugira Holivudom, `Rolingstonsom`, humanitarcima NATO generacije”.

(Srna)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Emir KUSTURICA: Jedan kalifat već postoji u Siriji, a Sarajevo nije daleko od toga"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.