Emir Kusturica: Mehmed-paša Sokolović je jedan od njihovih koji nikad nije prestao da bude i naš

Ilustracija

Emir Kusturica – foto: Medija centar Beograd

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao večeras u Andrićgradu na otvaranju skupa posvećenog životu i delu Mehmed-paše Sokolovića da je sve što je vezano za pojam Mehmed-paše Sokolovića uzvišeno, “jer je on deo našeg plemstva i koji je u vremenu kada smo gubili svoju državnost postao jedan od njihovih a nikada nije prestao da bude jedan od naših”.

Mehmed-paša Sokolović nije bio samo graditelj, vojskovođa i moćnik, već je i čovek koji je obezbedio opstanak Pećke patrijaršije – istakao je Kusturica u obraćanju na skupu “Život i delo Mehmed-paše Sokolovića“, čiji je organizator Andrićev institut.

[adsenseyu5]

Kusturica je rekao da Mehmed-paši Sokoloviću, kao svetloj istorijskoj ličnosti, treba zahvaliti za opstanak Pećke patrijaršije, kao i njegovom bratu za opstanak manastira Mileševa.

On smatra da istoriju treba posmatrati kao zbir sintetičkih svojstava, gde sve nije ni crno, niti belo, te da upravo u prošlosti treba tražiti ohrabrenje koje je, možda, najbolje pronaći u liku i delu Mehmed-paše Sokolovića.

– Kad se pogleda evropsko vreme, koje nam je isticalo sve vreme srednjeg veka, mi govorimo o Evropi, što bi rekli Hrvati, koja je križala svoje ulice pod pravim uglom, pravila trgove na kojima se odvijao društveni život. Kod nas je to ostalo u srednjem veku i stvaralo je resentimane, nezadovoljstvo, loš odnos prema prošlosti. Mislim da upravo u toj prošlosti treba da tražimo ohrabrenje koje je, možda, najbolje pronaći u liku i delu Mehmed-paše Sokolovića – istakao je Kusturica.

[adsenseyu1]

On je podsetio da je opština Višegrad jednu donaciju pretvorila u postavljanje spomenika Mehmed-paši Sokoloviću, koji je imao veliku pažnju u javnosti.

– Verujemo u to da postoje univerzalne ljudske vrednosti, one koje sežu izvan običnog života i koje ostavljaju duboke tragove kao što je ostavio most, ćuprija na Drini. A, kao što reče Dostojevski, preživećemo zahvaljujući lepoti, a ako išta imamo u našoj blizini, što nas prevodi u to preživljavanje – to je veliko delo Mehmed-paše Sokolovića – naglasio je proslavljeni srpski režiser.

On je izrazio zadovoljstvo što su građani pokazali interesovanje za večerašnji značajan skup posvećen životu i delu Mehmed-paše Sokolovića.

– Lepo je gledati vas večeras što se divite nečemu što nije profano i što se ne tiče života koji živimo i koji je težak i nezanimljiv. Divno je što ste pokazali interesovanje za događaj koji je za nas vrlo značajan, a to je sve što je vezano za život Mehmed-paše Sokolovića. To je uzvišeno i on je deo našeg plemstva – istakao je Kusturica.

Nakon Kusturičine uvodne reči učesnicima skupa obratio se magistar iz Turske Enes Demir, zaposlen u Generalnoj direkciji državnih arhiva Republike Turske.

(Skandalozno.rs, Izvor: Srna)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Emir Kusturica: Mehmed-paša Sokolović je jedan od njihovih koji nikad nije prestao da bude i naš"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.