Emir Kusturica otvoreno: Moja predviđanja su da smo mi hrišćani na ivici istrebljenja!

Intervju

Emir Kusturica, koji trenutno gostuje u Jermeniji, dao je intervju za tamošnji list Armenpress u kom je izjavio da između Srbije i Jermenije postoji mnogo sličnosti, ali i jedna razlika.

“Postoji jedna velika razlika među nama: vi Jermeni ste ujedinjeni, poznati ste kao narod koji je preživeo genocid i imate državu koja je kolektivni odgovor na sve ono što se desilo. Srbi imaju drugačiju istoriju. Srbi su bili izloženi redovnim napadima, genocidu o kom niko ne govori, ali se mi Srbi nismo ujedinili i predstavljeni smo kao kriminalci, umesto kao žrtve”, rekao je Kusturica.

“Tokom Drugog svetskog rata ubijeno je 800 hiljada Srba. O tome postoje i knjige i izveštaji, ali za Evropu to kao da se nije desilo. Oni koji znaju za tu činjenicu, ignorišu je. Volim kad dođem u Jermeniju, ne samo zbog svega onoga što vidim, nego i zbog vašeg načina života; kod vas je sve nedvosmisleno.

Kad sam bio u Turskoj, bio sam napadnut i rečeno mi je da nisam dobrodošao zbog mog stava vezanog za Srbe. Odgovorio sam da oni i ne moraju da se brinu zbog genocida (nad Srbima), pošto su i sami pobili milione Jermena tokom Prvog svetskog rata”.

Emir Kusturica prihvatio je pravoslavlje i uzeo kršteno ime Nemanja 2005, piše jermenski list.

“Moja porodica delimično je preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten”, rekao je on.

“Moja predviđanja su da smo mi hrišćani na ivici istrebljenja. Kada sam kršten, hrišćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto verujem u kulturu, verujem i u Boga. Verujem da se on javlja kroz kulturu”, istakao je Kusturica.

Upitan šta želi za Novu godinu, odgovorio je: “Ne bih tražio Koka Kolu od Deda Mraza. Tražio bih nešto natprirodno: da više nema rata u svetu. I poželeo bih da Deda Mraz nađe Maradoni novi posao”.

Inače, Kusturica će u Jermeniji održati koncert sa “The No Smoking Orchestra”.

(Armenpress)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Emir Kusturica otvoreno: Moja predviđanja su da smo mi hrišćani na ivici istrebljenja!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.