ERDOGAN na mukama: Na koju će stranu TURSKA, ka RUSIJI ili ka AMERICI?

Turska

foto: Tanjug

U poslednjih mesec dana, mnoge stvari u Turskoj su se promenile, pa tako deluje da je Erdogan trenutno bliži sa Putinom, nego sa Vašingtonom i EU.

Neočekivano izvinjenje Kremlju zbog rušenja aviona od pre više od pola godine, peglanje odnosa sa Izraelom i najava moguće saradnje sa Bašarom al Asadom učinili su da Erdogan ponovo aktivira odnose sa Moskvom.

Foto: Fonet/ APfoto: Fonet/ AP

 

[adsenseyu6]

Ovo potkrepljuje i najava susreta Putina i Erdogana, zakazanog za početak avgusta, ali i činjenica da je upravo ruski predsednik među prvima pozvao turskog kolegu i pružio podršku njegovom režimu.

S druge strane, čini se, da su odnosi sa Vašingtonom zahladneli kada je Sulejman Sojlu, jedan od Erdoganovih ministara, optužio SAD za saučesništvo u organizovanju puča.

Šef američke diplomatije Džon Keri uzvratio je brzo i oštro, i upozorio Turke da takve izjave ozbiljno ugrožavaju odnose dve zemlje.

Predsednik Barak Obama nije toliko pričao o podršci svom savezniku Erdoganu, već apelovao na njega da se “demokratski bori sa pučistima”.

Ubrzo je reagovala i Evropska unija, koja je izrazila sumnju da Erdogan pod izgovorom pokušaja puča eliminiše sve neistomišljenike, a Johanes Han  je izjavio da “deluje kao da je turska vlada unapred pripremila listu za odstrel”.

Foto: APfoto: AP

 

Prkošenje Americi, bio bi preveliki luksuz Turske iz više razloga. U Turskoj je velika NATO baza Indžirlik, ali američko nuklearno oružje.

[adsenseyu1]

Zbog ovoga Erdogan može sebi da dozvoli da nešto zahteva od Amerikanaca, recimo da mu predaju Fetulaha Gulena koga je optužio za glavnog organizatora puča.

Foto: APfoto: AP

 

S druge strane, i SAD zavisi od Ankare, a Vašingtonu nikako ne odgovara snažna saradnja Erdogana i Putina.

Mnogi smatraju da su bolne sankcije koje je Turska osetila najviše u finansijskom smislu, nagnale Erdogana da se izvini Rusiji i zamoli Putina za ponovnu saradnju. Ono što je bilo iznenađujuće, jede da je Putin suviše lako oprostio svom kolegi. Ipak, Rusiji savez sa Turskom i te kako odgovara, pre svega zbog Severnog toka, ali i moći: savez Moskve i Ankare kontrolisao bi čitav Bliski istok. U celoj toj zamršenoj situaciji svako će pokušati da izvuče ono najbolje, i pokuša da što više oslabi ostale.

Ipak, između Rusije i SAD je Evropska unija i neslaganje sa njom bi moglo da dovede do najvećih problema.

Ukoliko se stopira dogovor o otvaranju poglavlja, viznoj liberalizaciji i finansijskoj podršci, Turska bi ponovo mogla da otvori svoje granice i oslobodi put milionima migranata ka Evropi, koji već predstavljaju vliki problem u celoj EU.

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "ERDOGAN na mukama: Na koju će stranu TURSKA, ka RUSIJI ili ka AMERICI?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.