ERDOGAN odbrusio ZAPADU: Ne držite nam lekcije, počistite svoja dvorišta!

Predsednik Turske

foto: AP/Tanjug

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da neće slušati lekcije Zapada o demokratiji i odbacio kritike zbog diktature i kršenja slobode medija u Turskoj.

“Oni koji pokušavaju da nam dele lekcije o demokratiji i ljudskim pravima trebalo bi prvo da počiste svoja dvorišta”, rekao je Erdogan u televizijskom govoru u Ankari.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je u petak uveče, dan posle sastanka sa Erdoganom u Vašingtonu, da je Turska izabrala pogrešan put u pogledu slobode medija.

Reagujući na izjavu američkog predsednika, Erdogan je rekao da ga Obamine reči “rastužuju”.

Turske vlasti su na udaru kritika zbog pritisaka na opozicione medije, naročito zbog nedavnog stavljanja dnevnog lista Zaman pod kontrolu države i suđenja dvojici novinara vodećeg opozicionog lista Džumhurijet, Džanu Dundaru i Erdemu Gulu, kojima preti doživotna kazna zatvora zbog odavanja državnih tajni.

Erdogan je danas pokušao da se odbrani od kritika, navodeći da je u SAD za uvredu predsednika zaprećena kazna zatvora od tri godine, dok bi u Nemačkoj svako ko uvredi kancelarku Angelu Merkel bio osuđen na dve godine zatvora, kao i da to nema nikakve veze sa slobodom medija.

[adsenseyu1]

Otkako je Erdogan 2014. godine stupio na funkciju šefa države, povećan je broj suđenja za uvredu predsednika, kako novinarima i umetnicima, tako i običnim pojedincima. On je u današnjem govoru ponovo optužio Ustavni sud da je prekršio ustav odlukom da pusti Dundara i Gula na slobodu pošto su proveli tri meseca u pritvoru.

Najviši sudski organ u Turskoj jedna je od retkih institucija van kontrole Erdoganove stranke, koja je na vlasti od 2002. godine. Turska policija saslušala je petoricu novinara zbog pisanja o korupcionom skandalu koji od kraja 2013. godine potresa Erdoganovu vladu, prenela je turska novinska agencija Dogan.

Oni su optuženi za odavanje tajne i terorističko udruživanje, zbog pripadnosti pokretu imama Fetulaha Gulena, optuženog da je organizovao aferu kako bi diskreditovao šefa države.

Turski premijer Ahmet Davutoglu ocenio je u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da su napadi nemačkih medija na Erdogana neprihvatljivi.

Nemački nedeljnik Špigl objavio je u svom današnjem izdanju karikaturu turskog predsednika, nazivajući ga “čovekom koji besni sa Bosfora”.

(Beta)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "ERDOGAN odbrusio ZAPADU: Ne držite nam lekcije, počistite svoja dvorišta!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.