“Evakuišimo avione iz Turske u druge zemlje, vratimo nuklearno oružje u Ameriku”

Ilustracija

Baza Indžirlik – foto: AP

“Čak i ako Turska ostane u NATO-u, Sjedinjene Države i druge članice saveza moraju se odreći svake iluzije da je Turska pouzdan partner“, stoji, između ostalog, u komentaru Saveta za spoljne odnose, vodeće američke NVO specijalizovane za kreiranje spoljne politike SAD još od 1921. godine.

„Turska ima tržišnu ekonomiju, ali ne ispunjava nijedan drugi kriterijum za članstvo u NATO. Ipak, NATO u ovom trenutku nema mehanizama za izbacivanje već postojeće članice“, navodi se u članku pod nazivom „Veze između NATO-a i Turske se moraju promeniti“, u kom se dodatno tvrdi da je „turska invazija u severnoj Siriji poslednji primer da se ta zemlja razilazi sa NATO vrednostima“.

S tim u vezi, citira se i predsednik Saveta za spoljne odnose, diplomata Ričard Has, koji se zalaže za to da bi Sjedinjene Države „trebalo da povuku sve nuklearno oružje, da smanje oslanjanje na turske baze i ograniče razmenu obaveštajnih podataka, kao i prodaju oružja“ Turskoj.

„Vazduhoplovne snage SAD trebalo bi da prebace svoje avione u vazduhoplovnu bazu ’Muvafak Salti‘ u Jordanu i u druge baze u zemljama Persijskog zaliva. Taktičko nuklearno oružje smešteno u Indžirliku trebalo bi ili da bude vraćeno u Sjedinjene Države ili premešteno u pouzdanije zemlje NATO-a“, apeluje se u članku.

„Vreme je da budemo realni u vezi s Turskom, umesto što pretpostavljamo da odnosi mogu ostati tako bliski kao što su bili tokom Hladnog rata“, zaključuju u Savetu za spoljne odnose.

(Skandalozno.rs, Izvor: Sputnjik Srbija)

Budite prvi sa komentarom na članku "“Evakuišimo avione iz Turske u druge zemlje, vratimo nuklearno oružje u Ameriku”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.