Evo kako su srpski radio-amateri uz pomoć Hrvata, Bosanaca i Italijana spasavali ljudske živote tokom NATO bombardovanja

Tehnologija

foto-ilustracija: pixabay.com

Za vreme bombardovanja radio-amateri nisu imali vremena za san, vodili su bitku za odbranu zemlje, dojavljivali kada su poletali avioni, kuda su se kretali i kada je opasnost prošla, tako spasivši mnoge živote.

Za radio-amatere se ne čuje dok ne dođe do neke katastrofe – požara, poplava ili u najgorem slučaju rata. Kada se sve pogasi i prestane da funkcioniše, jedino njihovi talasi potpomognuti agregatima ostanu u životu. Radio-klub „Novi Sad“ u svetu talasa, poznat pod oznakom YU7BPQ, dan ranije je obaveštavao građane da će bombardovanje početi.

– Koristili smo uši i razgranatost naše mreže. U Vojvodini smo imali 95 radio-amatera skoro iz svakog mesta. Oni su javljali pozicije aviona i koordinisano smo pratili taj zvuk i javljali Beogradu. Radio-amateri iz drugih zemalja, posebno iz Bosne, Italije i Hrvatske javljali su nam kada kreću poletanja aviona iz baze Avijano i preleti iznad njih, kao i ispaljivanje krstarećih raketa sa Jadrana – kaže Mirko Šević, predsednik ovog kluba, inače najstarijeg u Srbiji.

Naša vojska nije smela da koristi radare duže od 15 sekundi, kako im položaji ne bi bili otkriveni. Radio-amateri su zato bili stalno uključeni i na vezi. Univerzalni kodeks ovih ljudi, gde god se nalazili, jeste da pomažu zemlji kada je u opasnosti. Nisu, kaže Šević, mogli da obore avion, ali su mogli da upozore ljude. To najbolje znaju radnici na TB tornju na Iriškom vencu. Na dojavu radio-amatera iz ovog kluba, pobegli su pet minuta pre nego što je predajnik zasut bombama i potpuno uništen.

– Radnici na predajniku su nam posle bombardovanja napravili doček, kao herojima. Često nas se sete i vatrogasci i radnici EDB kojima smo javljali kada je nebo čisto da mogu da gase požare i popravljaju. Rafinerija je često gorela i tu smo mnogo pomogli vatrogascima – nastavlja naš sagovornik.

Veze je pokušao da ometa NATO savez, ali čak i radio-amateri iz susednih zemalja, no oni su menjanjem frekvencija i šifrovanoj komunikaciji uspevali da ih nadmudre.

       

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Evo kako su srpski radio-amateri uz pomoć Hrvata, Bosanaca i Italijana spasavali ljudske živote tokom NATO bombardovanja"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.