Evo šta je pronađeno: Naučnici otkrili ostatke kuće Isusa Hrista?!

Istina ili mit

Naučnici veruju da su pronašli ostatke doma u kome je Hrist odrastao uz Mariju i Josifa.

Tim britanskih arheologa otkrio je ostatke doma Isusa Hrista u Nazaretu, a do neverovatnog otkrića došli su prateći putopis „De Locis Sanctis” franačkog biskupa Arkulfa.

Biskup je opisao da se kuća u kojoj su živeli Josif, Marija i Isus nalazila između dve grobnice i ispod crkve, kaže profesor Ken Dark, stručnjak za hrišćansku arheologiju.

Ostaci Isusovog doma su tokom Vizantijskog carstva priključeni crkvi kao jedno od svetih mesta. Ipak, kasnije su i crkva i dom nestali s lica zemlje, a prvi pokušaji da ovaj dom bude nađen učinjeni su još 1880.

Dark i njegov tim tragali su za ovim ruševinama u Nazaretu od 2006. godine i uspeli su da pronađu zidove, ali i razbijene činije, vreteno i predmete od krečnjaka. Otkriveni su i stepenice, nekoliko soba, očuvana vrata i deo poda.

[adsenseyu1]

– Prema opisima biskupa Arkulfa, kuća je bila u blizini Crkve Blagovesti, a spominjala se još jedna crkva. Crkva Blagovesti je preko puta nalazišta, a Isusov dom je otkriven ispod manastira Sestara Nazareta – rekao je prof. Dark.

On je dodao da su kuća i grobnice ukrašene mozaicima, što dokazuje da je reč o važnim mestima.

– Da li je ovo kuća u kojoj je Isus odrastao? Prema arheološkim otkrićima to još nije moguće reći. S druge strane, nema dobrog arheološkog razloga da odbacimo mogućnost identifikacije na osnovu opisa – tvrdi prof. Dark.

Pronađeno

– činije za kuvanje
– okruglo vreteno
– više predmeta od krečnjaka
– nekoliko soba
– stepenice

(Kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Evo šta je pronađeno: Naučnici otkrili ostatke kuće Isusa Hrista?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.