EVROPOL UPOZORAVA: Pazite šta radite, špijuniraju vas preko veb-kamere!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Povodom obeležavanja Dana zaštite podataka, Kancelarija Evropola za zaštitu podataka upozorila je danas na opasnost od hakovanja kompjuterskih kamera što, kako je navela, može ozbiljno da ugrozi korisnike telefona i laptopova.

Uz saopštenje, Evropol je priložio i uputstvo za zaštitu u kojem, između ostalog, savetuje da se skidaju aplikacije i softveri sa poznatih izvora, ažuriraju bezbednosni softveri i operativni sistemi, kao i da se pokrije veb-kamera kada nije u upotrebi.

[adsenseyu5]

https://twitter.com/Europol/status/825282279714885636?ref_src=twsrc%5Etfw

Kako se navodi, u slučaju veb-kamera najveći mogući rizik je da haker dobije pristup njima, čak i da ga niko ne primeti, i snimi korisnika kako bi ga ucenjivao ili kako bi prikupio korisne informacije iz njegovog okruženja.

[adsenseyu1]

“Veb-kamere na laptopovima su postale veoma popularne ovih dana: one su uključene u svakodnevne aktivnosti kao što je razgovor sa prijateljima ili aktivnosti u vezi sa poslom.

Međutim, poput većine tehnoloških postignuća, njihove osnovne prednosti mogu biti preokrenute i postati pretnja za korisnike”, ističe se u saopštenju.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "EVROPOL UPOZORAVA: Pazite šta radite, špijuniraju vas preko veb-kamere!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.