“Fajnenšel tajms” otkriva: Amerika još ranije “bacila oko” na Grenland, jedna odluka Kine ih je primorala na to

Opasnost

Grenland – foto: Reuters

Ideja Donalda Trampa o kupovini Grenlanda možda je puka fantazija, ali su SAD već od ranije “bacile oko” na resurse tog ostrva, piše “Fajnenšel tajms”.

Posebno su im interesantna bogata nalazišta retkih metala, tvrdi londonski list.

Vašington je nedavno sa Grenlandom potpisao memorandum o vađenju tehnoloških metala tragajući za alternativnim izvorima snabdevanja nakon što je Kina nagovestila da bi mogla da ograniči njihov izvoz u SAD, navodi FT.

Nalazišta retkih oksida Zemljine kore na Grenlandu procenjuju se na 38,5 miliona tona. Poređenja radi, nalažišta u ostatku sveta sadrže 120 miliona tona, prenosi agencija Hina.

Grenlandska nalazišta sadrže neodimijum, praseodimijum, disprozijum, terbijum, uranijum i nusproizvode cinka. Neodimijum, terbijum i disprozijum koriste se kao magneti u motorima električnih vozila. Baterije hibridnih automobila sadrže, pak, lantam koji upotrebljava i američka vojska u uređajima za noćno osmatranje. Gadolinijum se može naći u uređajima za magnetnu rezonancu.

Mediji objavili koliko košta Grenland

Kina dominira u globalnoj proizvodnji 17 tehnoloških metala koje je teško komercijalizovati, a ključni su za tehnološku industriju, uključujući električna vozila, vetroturbine i vojnu tehnologiju.

Kineski udeo u globalnoj proizvodnji tih metala je 70 posto, a u preradi je još i veći, navodi Fajnenšel tajms.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "“Fajnenšel tajms” otkriva: Amerika još ranije “bacila oko” na Grenland, jedna odluka Kine ih je primorala na to"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.