Fatmir Ljimaj oštro odgovorio Erdoganu: Kosovo nije ničiji vazal, ne možete da smenjujete Haradinaja!

Intervju

Fatmir Ljimaj – foto: Beta

Kosovo nije ničiji vazal, a predsednika kosovske vlade Ramuša Haradinaja može da smeni samo narod koji ga je izabrao, kaže zamenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj.

Odgovarajući na kritike Redžepa Tajipa Erdogana upućene Haradinaju, povodom odluke o smeni funkcionera kosovske policije zbog hapšenja šestoro turskih državljana osumnjičenih za podršku pokretu Fetulaha Gulana, Ljimaj je danas u Prizrenu rekao da Kosovo želi dobre odnose sa svima ali da “vazal” neće biti nikome.

– Moja poruka za Vladu i premijera Kosova je da smo mi suverena i nezavisna država. Niko i ništa ne može da preti sem naroda Kosova. On je dao mandat premijeru, on ga smenjuje, nijedna druga država, nijedan lider ne može da nam kaže ko treba da vodi Vladu Kosova – kazao je Ljimaj, piše RSE.

Kako je naveo, “premijer je primenio Ustav Kosova, Vlada vodi računa o interesu zemlje i bilo koji bude pokušao da dirne u to će dobiti isti odgovor”.

On je naveo i da je Kosovo zapadno-evropska zemlja, kao i da je hapšenje i deportacija turskih državljana delo sumnjive agende.

– Tražićemo do kraja odgovornost, zašto se desilo i nikada se u našoj zemlji zbog ličnih agendi koje ne predstavljaju interese Kosova to ne može dogoditi – rekao je Ljimaj.

Haradinaj je smenio ministra i direktora KOA, jer nije bio informisan o hapšenju šestorice turskih državljana povezanih sa pokretom Fatulaha Gulena koji je u Turskoj optužen za pokušaj državnog udara.

Povodom tih događaja Erdogan je upitao Haradinaja od kada štiti one koji su izveli državni udar i od koga dobija naredbe, a poručio mu je i da će da “plati”.

Redžep Erdogan: Priznali smo Kosovo odmah posle Amerike, a ti tako!

(Skandalozno.rs, Izvor: slobodnaevropa.org)

Budite prvi sa komentarom na članku "Fatmir Ljimaj oštro odgovorio Erdoganu: Kosovo nije ničiji vazal, ne možete da smenjujete Haradinaja!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.