FBI optužuje: Ruski HAKERI izazvali krizu u Kataru

Katar

DOHA – foto: pixabay.com

Agenti FBI veruju da su ruski hakeri “podmetnuli” lažnu priču državnim medijima u Kataru, koja je zatim izazvala veliku krizu i veliki sukob u arapskom svetu.

Kako je objavio CNN, eksperti američkog Biroa su u maju boravili u Dohi kako bi ispitali ove navode.

“Navodno je sajbernapad omogućio hakerima da podmetnu priču, na koju se zatim pozvala Saudijska Arabija kao razlog za uspostavljanje diplomatske i ekonomske blokade. Isto je učinilo još nekoliko zalivskih zemalja”, javila je američka mreža.

[adsenseyu5]

U pitanju je najveća diplomatska kriza u tom delu sveta u poslednjim decenijama.

Kako prenosi “Gardijan”, zvanični Katar je saopštio da je u medijskim izveštajima emir pogrešno citiran i da su mu “pridodate” izjave koje “deluju kao prijateljske prema Iranu i Izraelu”, kao i ona u kojoj “postavlja pitanje koliko će Donald Tramp ostati u Beloj kući”.

Šef diplomatije Katara šeik Muhamed bin Abdulrahman al-Tani je rekao za CNN da je FBI potvrdio da je došlo do hakerskog napada i podmetanja lažnih vesti.

“Štagod da je označeno kao optužba na naš račun je bazirano na pogrešnim informacijama. Mi smatramo da je čitava kriza izgrađena na pogrešnim informacijama. Sve je započelo na fabrikovanim izveštajima, koji su umetnuti kod naše nacionalne novinske agencije, koja je bila hakovana, a to je potvrdio FBI”, rekao je ovaj zvaničnik.

Britanski list navodi da “ukoliko je to tačno”, to je još jedan argument za tezu da Rusija pokušava da na svaki način podriva američku spoljnu politiku.

[adsenseyu1]

Ruski zvaničnici negirali optužbe

Ruski zvaničnici, međutim, negiraju takve navode.

Specijalni izaslanik ruskog predsednika za sajber-bezbednost izjavio je danas za rusku agenciju Interfaks da izveštaj koji je u utorak objavio Si-En-En sadrži “nula dokaza” da ruska vlada stoji iza te priče.

Zamenik predsednika odbora za spoljne poslove u gornjem domu ruskog parlamenta Vladimir Džabarov odbacio je danas optužbe kao “pokušaj guranja SAD protiv Rusije kao ključnih igrača na Bliskom istoku”, prenosi AP.

Džabarov je rekao da izveštaj CNN-a pokazuje da je “svet poludeo – šta god da se desi, tu ima trag Rusije, trag ruskih hakera”.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, Beta, Gardijan, CNN)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "FBI optužuje: Ruski HAKERI izazvali krizu u Kataru"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.