Francuski mediji pitali Tačija: Zašto ste razbesneli Srbe i izazvali rezerve NATO-a?

Intervju

Hašim Tači – foto: Reuters

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u Parizu da kao rezultat razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije neće doći do podele Kosova, niti će biti formirana nova Republika Srpska.

Prethodno je u intervjuu za francuske medije poručio da je on „predsednik suverene zemlje“ i da „niko u Srbiji ne može da stavi veto“ na formiranje kosovske vojske.

Advertisement

„Neće biti podele, niti zajednice sa izvršnim ovlašćenjima što podrazumeva stvaranje Republike Srpske na Kosovu. Rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa između KosovaSrbije treba da bude potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma. Prva tačka sporazuma će uključiti međusobno priznanje Kosova i Srbije“, rekao je Tači na konferenciji za novinare u Parizu.

On navodi da bez međusobnog priznanja ne može biti ni normalizacije odnosa, prenosi Tanjug, pozivajući se na RTK 2.

Kosovo ima tri cilja koja želi da postigne dijalogom sa Srbijom i to su međusobno priznanje, zamena Rezolucije 1244 i učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije“, dodao je on.

Tači se osvrnuo i na odluku Srpske liste da u Skupštini Kosova deluje kao opozicija, navodeći da ona nije korisna ni za Kosovo, ni za Srbe, ali da je istovremeno taj potez uzdrmao i funkcionisanje institucija, pre svega vlade, koja sada mora zvanično da potvrdi da li ima ili nema većinu.

Advertisement

Francuska televizija „Frans 24“ objavila je intervju koji je Tači dao za AFP, a u kojem je izneo tvrdnju da „revidirana granica između Kosova i Srbije neće biti povučena duž etničkih linija“.

„Kosovo će ostati multietničko, kao i Srbija. Neće biti nikakvog premeštanja stanovništva. Region će biti bezbedniji zahvaljujući ovom sporazumu“, rekao je Tači.

Potpuni promašaj: Na marš za pripajanje Preševske doline Kosovu došao mali broj Albanaca – VIDEO

U vezi sa nedavnom odlukom prištinskih vlasti da formiraju sopstvenu vojsku, a koja je prema navodima francuskih medija, izazvala bes srpske manjine, Srbije, kao i „ozbiljne rezerve NATO-a“, Tači je poručio da je on „predsednik suverene zemlje“ i da će „oružane snage Kosova biti stvorene“.

Advertisement
„To je gotova stvar. Niko u Srbiji ne može da stavi veto na to, svidelo im se to ili ne. Sve što ćemo učiniti biće po ustavu i zakonu. To će biti postepeni proces u koordinaciji sa našim partnerima u NATO-u i SAD“, rekao je Tači.

On je izneo tvrdnju da se radi o „novoj vojsci, mirnoj, multietničkoj, sa više od 10 odsto pripadnika iz redova manjina“.

U međuvremenu je televizija „Klan Kosova“ prenela da je Tači rekao da nema zakazan bilateralni sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Parizu, gde će obojica, na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, prisustvovati obeležavanju 100. godišnjice primirja kojim je okončan Prvi svetski rat.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Francuski mediji pitali Tačija: Zašto ste razbesneli Srbe i izazvali rezerve NATO-a?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.