Francuski plan: Pomoći Balkanu da ne uđe nikada u Evropsku uniju?

Ilustracija

Balkan – foto: printscreen Twitter

Makron i Francuska se nalaze u manjini prema Evropskom parlamentu po čitavom nizu pitanja, od kojih je jedno od najvažnijih — blokiranje pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije. Zato je Francuskoj potreban nov, proaktivan pristup.

Ovako Aleksandar Gajić sa Instituta za evropske studije za Sputnjik komentariše medijske napise da je Francuska pokrenula nezvanične diplomatske konsultacije da se pojedinim zemljama Zapadnog Balkana umesto punopravnog članstva ponudi — privilegovano specijalno partnerstvo.

Naime, kako prenose banjalučke „Nezavisne“, prema francuskom predlogu zemljama Zapadnog Balkana bili bi ponuđeni finansijska pomoć, posebni aranžmani za pristup evropskim tržištima i druge pogodnosti u zamenu za „tiho odustajanje“ od punopravnog članstva.

Osuda blokade

Gajić navodi da je Evropski parlament velikom većinom glasova usvojio rezoluciju u kojoj se zahteva da se nastavi politika proširenja prema Zapadnom Balkanu i gde se blokada tog procesa od strane pojedinih članica decidno osuđuje kao nešto što je kontraproduktivno.

„Sa druge strane vidimo i da Sjedinjene Američke Države takođe u svojim diplomatskim aktivnostima kritikuju Brisel i Evropsku komisiju, jer smatraju da njihova politika ide na ruku ruske politike na Balkanu, koja se posmatra u ključu ’malignog uticaja‘ i ’igranja na podele‘, kako bi se sprečila pristupanja u Evropsku uniju i NATO. To vidimo iz izjava specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera“, objašnjava Gajić.

Francuska se zato, dodaje naš sagovornik, nalazi pod pritiskom i traži odgovarajući način, strategiju da odgovori na te optužbe da je ona ta koja EU dovodi u nezgodnu poziciju na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno da je kriva za nedavanje datuma za pretpristupne pregovore Skoplju i Tirani.

Proaktivna uloga

Pritom, napominje Gajić, ne radi se samo o Francuskoj, već i o Holandiji i Belgiji.

„Međutim, Pariz sada pokušava da ne bude pasivan pred tim optužbama i da ponudi neku afirmativnu poziciju koja bi zamenila situaciju u kojoj te države ne mogu da pristupe EU kao kandidati u klasičnom pretpristupnom procesu, odnosno kroz pregovore i otvaranje poglavlja. Francuska, dakle, pokušava da igra proaktivnu ulogu, da im u bilateralnim sporazumima ponudi neke drugačije aranžmane kojima bi te države bile do daljeg zadovoljene, umesto klasičnih pretpristupnih pregovora. Dakle, kao što se u tekstu ’Nezavisnih‘ navodi, te države bi zauzvrat dobile eventualnu finansijsku pomoć i neke privilegije u trgovinsko-carinskim odnosima“, kaže Gajić.

Tvrdi Makron

On napominje da je pitanje da li bi ta ponuda bila jednaka prema svim državama, ili bi pak različite države mogle da sa Francuskom ispregovaraju različite aranžmane, a koje bi potom Francuska predložila Evropskoj uniji i tako odgovorila na aktuelne kritike većine članica.

(Skandalozno.rs, Izvor: Sputnjik Srbija)

Budite prvi sa komentarom na članku "Francuski plan: Pomoći Balkanu da ne uđe nikada u Evropsku uniju?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.