General Branko Krga: Ova albanska provokacija je bila test za Srbiju, očekujem njihove nove akcije

Intervju

General Branko Krga – foto: Fonet

Naši predstavnici iz Generalštaba u kontaktu su sa komandantom Kfora i mislim da naša vojska ništa ne bi učinila, a da se ne obavesti komandant Kfora o merama koje Srbija ima nameru da preduzme, objašnjava Branko Krga.

Upad kosovskih specijalnih snaga na sever Kosova i hapšenje Srba pripadnika kosovske policije, pod izgovorom da su osumnjičeni da imaju veze sa organizovanim kriminalom, najavili su srpski zvaničnici još pre lokalnih izbora održanih na severu Kosova.

Da li je cela akcija samo maska pod kojom Albanci u stvari pokušavaju da zauzmu sever Kosova?

Penzionisani general Branko Krga i bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore od 2002. do 2005. godine za Sputnjik objašnjava da ovo ne predstavlja zauzimanje severa Kosova — još.

„Ovo je jedna u nizu provokacija kojom žele da testiraju ponašanje i reagovanje Srbije. Ujedno bi da poboljšaju pozicije Albanaca kao faktora koji, eto, pokazuju da imaju i neke kapacitete da mogu i oružanim putem da rešavaju probleme za koje smatraju da su im važni. Očigledno je da je u pitanju provokacija i da je tempirana u vreme zasedanje naše Skupštine“, kaže naš sagovornik.

Miroslav Lazanski otkriva: Ovo je pravi cilj napada ROSU na sever Kosova!

General Krga naglašava da je predsednik Srbije dobro reagovao rečima da Srbija prati sva zbivanja i da će se ponašati smireno, ali i odlučno ako dođe do ugrožavanja bezbednosti života naših sugrađana.

S obzirom da se Kfor oglasio i rekao da ne želi da se meša u dešavanja na Severu, pitanje je da li bi Srbija mogla da reaguje, a da se ne sukobi sa tom vojnom misijom.

„Naši predstavnici iz Generalštaba u kontaktu su sa komandantom Kfora i mislim da se ne bi ništa učinilo, a da se ne koordinira, odnosno, da se ne obavesti komandant Kfora o merama koje Srbija ima nameru da preduzme“, objašnjava naš sagovornik.

Bivši načelnik Generalštaba očekuje da će se ova akcija Prištine na neki način završiti, ali je siguran da će biti i novih provokacija.

To će pokrenuti u vreme kada oni ocene da im je to pogodno“, uveren je general Krga.

Komandant Kfora, italijanski general Lorenco D’Adario je zbog „političke osetljivosti trenutka“ pozvao sve strane na KiM da mirno i odgovorno rešavaju sporove, bez ikakve upotrebe sile ili nasilja.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

1 komentar na "General Branko Krga: Ova albanska provokacija je bila test za Srbiju, očekujem njihove nove akcije"

  1. Наравно, зна се да од политике Србије не прете ни најбезазленије иницијативе, осим кукања и позивања да неко некога уразуми, али се миц-по-миц са овим агресивним ударима Шиптара напредује у омекшавању народа Србије.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.