GEOLOZI upozoravaju: Ogromni odlomljeni komadi Zemljine kore tonu, a posledica toga su jaki ZEMLJOTRESI

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Zemlja je u opasnosti – ogromni odlomljeni komadi Zemljine kore tonu, a posledica toga su jaki zamljotresi, upozoravaju geolozi.

Ispucala i sve fragmentarnija severnoamerička ploča uzrok je brojnih zemljotresa u jugoistočnom delu SAD, upozoravaju naučnici sa Univerziteta Severna Karolina.

[adsenseyu5]

Kako prenosi “Miror“, to područje pre je smatrano relativno stabilnim i slobodnim od ekstremnih seizmičkih aktivnosti.

Ali, potres koji je pogodio mesto Mineral, u Virdžiniji, 2011. godine, imao je snagu od skoro pet stepeni Rihtera.

Istraživanje pokazuje da lomljenje kore “istanjuje i slabi ploču”, pa je zbog toga i veća verovatnoća da će doći do zemljotresa.

Autori istraživanja zaključuju da taj proces i dalje traje, te da će u budućnosti verovatno dovesti do nove serije potresa.

Kako bi otkrili šta se događa duboko ispod površine, naučnici su napravili 3D slike dela Zemljinog “pokrivača” ispod severnoameričke ploče – radi se o “KAT skeniranju” Zemlje.

Kao što i doktori prave slike unutrašnjih organa tako što prate rendgenske zrake kroz ljudsko telo, tako seizmolozi stvaraju slike Zemljine unutrašnjosti prateći seizmičke talase potresa dok se kreću kroz tlo.

[adsenseyu1]

Koristeći sofisticiranu tehnologiju, naučnici su otkrili da je ploča na više mesta napukla.

Radi se o procesu koji je započeo pre 65 miliona godina, ali još uvek traje.

(Skandalozno. rs, Izvor: Srna)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "GEOLOZI upozoravaju: Ogromni odlomljeni komadi Zemljine kore tonu, a posledica toga su jaki ZEMLJOTRESI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.