Geopolitički stručnjak Gregori Kopli: Erdogan nema kud, mora da napadne Siriju!

Predsednik Turske

foto: AP/Tanjug

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u bezizlaznoj je poziciji i u najkraćem roku će morati da izvede invaziju na Siriju, ocena je analitičara.

Prema njihovim rečima, ukoliko Erdogan direktno ne uđe u sukob u susednoj zemlji, moraće da vodi građanski rat u Turskoj kako bi sprečio njeno cepanje i nastajanje države Kurdistan.

Geopolitički stručnjak i nekadašnji savetnik nekoliko svetskih vlada Gregori Kopli objašnjava da je Erdogan uložio mnogo kako bi svrgao Bašara el Asada, čija vojska uz pomoć Rusije sada napreduje na frontu.

– Rat je koštao Tursku mnogo, a istovremeno je ujedinio Kurde u Turskoj, Iraku i Siriji u želji da stvore sopstvenu državu. Oni sada u svakom trenutku mogu da započnu rat protiv Turske i izbore se za državu koju žele više od 40 godina – kaže Kopli.

On ističe da Ankara sada traži da uspostavi koridor unutar Sirije na granici s Turskom u širini od 10 kilometara. Tako namerava da spreči prolazak kurdskih boraca u Tursku, koji bi podržali građanski rat koji Erdogan trenutno vodi samo u provincijama s većinskim kurdskim stanovništvom.

– Druga turska armija, stacionirana u Malatji, zadužena je za granični pojas sa Sirijom i Irakom. Veruje se da bi ta druga armija mogla da napadne Siriju sa oko 20.000 ili čak 100.000 vojnika. Njih bi podržala i turska avijacija s helikopterima i bombarderima praćenim lovcima kako bi pružili podršku kopnenim snagama i odbranili ih od ruskih letelica. Prema trenutnim planovima, najmanje dve oklopne brigade s modernim tenkovima i dve mehanizovane pešadijske brigade uz podršku samohodne artiljerije ušle bi u Siriju – otkriva Kopli.

[adsenseyu1]

Prema njegovim rečima, administracija predsednika SAD Baraka Obame, koja podržava Tursku, i Erdogan sračunali su da se Rusija neće direktno mešati u napad na kurdske snage.

– Rusija ima sporazum s Turskom sklopljen 1936., koji omogućava ruskim brodovima da koriste Bosforski moreuz koji povezuje Crno more i Mediteran. Ukoliko uđe u rat s Turskom, Rusiji će biti zabranjen prolaz. Iz istog razloga Moskva dosad nije reagovala na turske vojne provokacije, na rušenje „suhoja“ nad Sirijom. Reagovala je politički i ekonomski, a ne vojno. To je bio svojevrstan Erdoganov test – pojašnjava američki analitičar.

Kako on procenjuje, turska invazija ipak neće proći glatko.

– Kurdi će odmah reagovati diverzijama u samoj Turskoj. Takođe, treba računati na to da su kurdski borci snabdeveni tenkovima sa Zapada i moćnim oružjem. Pored toga, Sirija i Rusija bi mogle da sabotiraju turske napade tako što bi joj, na primer, presekle linije snabdevanja – smatra Kopli.

Nakon toga Ankara bi morala da pozove u pomoć NATO ili samo SAD.

– Alijansa sve vreme izbegava da uđe u rat. Međutim, Obama, kojem je ostalo manje od godinu dana mandata, može da uđe u rat. Fabrikovanje kriza postala je ideološka obaveza Bela kuće. Tu praksu je ustanovio Bil Klinton, koji je izmislio razlog da bi napao Srbiju 1999. i time napravio presedan u istoriji. Na isti način Obama bi mogao da prikaže javnosti potrebu da vojno interveniše u Siriji – zaključuje Kopli.

Srušena bolnica u Siriji je kao pijaca Markale u BiH

Gregori Kopli kaže da u narednom periodu treba očekivati gomilu tursko-američkih napada u Siriji za koje će biti okrivljeni Rusi. On kaže da na taj način treba da se stvori utisak u javnosti da Turska mora da reaguje vojno iz humanitarnih razloga.

– Takav jedan napad dogodio se u ponedeljak, kad je srušena bolnica u Alepu. Turska, koja je izvela taj napad, okrivila je za to Rusiju. Islamske snage su postale poznate po napadima za koje okrivljuju druge.

Tu praksu su muslimanski borci započeli tokom rata u bivšoj SFRJ, kad su napali pijacu Markale u Sarajevu 1994., a za to okrivili Srbe – ističe Kopli.

(Informer)

[adsenseyu1]

2 komentara na "Geopolitički stručnjak Gregori Kopli: Erdogan nema kud, mora da napadne Siriju!"

  1. amerika je smjestila rusiji tursku. to je to i nema komentara.

  2. Dobio je Kosovo, sam je rekao da su Kosovo i Turska u zagrljaju, pa sad neka uživa. Sve se vraća, sve se plaća, nekad naplata malo kasni, ali kad tad ti se ispostavi račun.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.