Hanes Hofbauer: Slobodan MILOŠEVIĆ je postao negativac onda kada je ODBIO jedno naređenje Zapada

HAG

foto: AP

Jugoslavija, odnosno Srbija, uvek je bila izuzetak u odnosu na ostale zemlje i tragično je završila, a Slobodan Milošević, njen najpoznatiji lider s kraja 20. veka, postao je negativac onog momenta kada je odbio Međunarodni monetarni fond.

Ovo tvrdi Hanes Hofbauer, ekonomski istoričar iz Beča.

Ovaj istoričar je i autor knjige o Kosovu, gde postoji i poglavlje o Srbiji.

[adsenseyu5]

– Kada se MMF na prelazu iz 1990. u 1991. godinu založio za plan Ante Markovića i Džefrija Saksa za mere štednje, Slobodan Milošević nije bio voljan da smanji troškove državne administracije – navodi Hofbauer.

On ističe da je u januaru 1991. Milošević naložio tadašnjoj NBS da izda dinare u vrednosti od 1,6 milijardi američkih dolara. Od tada je, konstatuje on, Milošević negativac za Zapad.

Poznati zagrebački publicista napisao članak o Slobodanu MILOŠEVIĆU koji je zaprepastio BALKAN

Danas na teritoriji bivše Jugoslavije postoji pet valuta umesto jedne, postoji šest ili sedam entiteta umesto jednog. Glavnu reč imaju zapadne institucije poput MMF-a za ekonomska i NATO alijansa za vojna pitanja – podseća Hofbauer.

Hrvatski i bosanski lideri bili su od koristi zapadnim zemljama na putu ekonomske i vojne ekspanzije na Balkanu – tvrdi on i ocenjuje da iako su neki Miloševića proglašavali balkanskim Hitlerom, on nije bio veći nacionalista od Franje Tuđmana, a bio je daleko manje radikalan od Alije Izetbegovića.

Hofbauer upozorava da interesi kapitala pogoršavaju situaciju u Evropi, ali i na Bliskom istoku.

[adsenseyu5]

– Političke administracije u Vašingtonu i Briselu samo podržavaju krupne igrače u njihovoj ekspanziji, a zapadna vojna mašina stoji pod njihovom komandom na gotovs – ističe Hofbauer.

Kao primer navodi kolaps Sirije, gde je jedna stabilna autokratija potpuno uništena, a situacija doprinela rastu desnog ekstremizma u Evropi.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/politika.rs)
[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Hanes Hofbauer: Slobodan MILOŠEVIĆ je postao negativac onda kada je ODBIO jedno naređenje Zapada"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.