Hašim Tači: Evo kad ćemo otvoriti ambasadu u Moskvi

Intervju

Hašim Tači – foto: Reuters

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Kosovo otvoriti ambasadu u Rusiji.

Tači je rekao da sporazum sa Srbijom bez priznanja Kosova i članstva u UN “ne bi imao smisla“.

“Radim na tome da obezbedimo Kosovu stolicu u UN i da bude priznato na globalnom nivou. Imamo veliku podršku SAD, posebno od Donalda Trampa ali i prihvatanje od Rusije, ako imamo sveobuhvatan sporazum. To je u prošlosti nedostajalo. Sada je povoljan trenutak na međunarodnom planu. Ako je sporazum prihvatljiv za EU, SAD i Rusiju, to bi značilo globalnu podršku”, kazao je Tači u intervjuu za bečki Kurir.

Navodeći da je sporazum Srbije i Kosova “apsolutno neophodan“, Tači je ocenio da je postizanje takvog sporazuma “teško ali ne i nemoguće“.

“Nikada više ne treba da bude rata između Albanaca i Srba. Mi želimo da postignemo sveobuhvatni sporazum. U celom regionu treba da prevlada mir. Mi želimo sveobuhvatni, a ne privremeni sporazum”, kazao je kosovski predsednik.

Govoreći o taksi od 100 odsto koju su prištinske vlasti uvele na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Tači je rekao da je Kosovo “na ovaj ili onaj način bilo prinuđeno da preduzme mere“.

“Učinićemo sve da se dijalog ne otežava, ali Srbija ne sme da postavlja uslove za nastavak dijaloga. Verujem da će blokada biti ubrzo okončana”, kazao je Tači i izrazio nadu da će se vrlo brzo naći rešenje za nastavak dijaloga i da će biti usvojen sporazum koji će kako je rekao, biti prihvatljiv za obe strane i za međunarodnu zajednicu.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hašim Tači: Evo kad ćemo otvoriti ambasadu u Moskvi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.