Hašim Tači: Kosovo je spremno za sporazum sa Srbijom

Intervju

Hašim Tači – foto: Reuters

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da samo evropsko Kosovo i evropska Srbija mogu da okrenu region prema Zapadu.

Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu američkog kontinenta (IEFA), koji se održava u Montrealu, u Kanadi, Tači je ocenio da Zapadni Balkan nikad nije imao bolju priliku nego sada da izgradi stabilan mir jer, kako je ocenio, sve države regiona međusobno sarađuju.

– Treba da se iskoristi ovaj trenutak i da EU otvori vrata Zapadnom Balkanu – rekao je Tači.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Tači je rekao da će se nastaviti “narednih dana ili nedelja”, i ocenio da će biti teški.

– Dijalog neće biti lak, ali biće istorijski i bez alternative. Dijalog treba da se zaključi rezultatom ‘win-win’ (obostranog uspeha) i za Kosovo i za Srbiju, sa evropskim vrednostima i evropskim standardima – kazao je Tači.

Navodeći da i Kosovo i Srbija teže ulasku u EU, Tači je ocenio da se volja građana za evropske integracije “ne može ostvariti bez normalizacije i pomirenja dve zemlje i dva naroda”.

– Očekujem rukovodeću ulogu i novu dinamiku Evropske unije i snažnu podršku SAD, kako bi se ovaj proces zaključio uspešno, što je to pre moguće, na dobrobit svih – kazao je Tači, i istakao da je Kosovo “spremno za dijalog i sporazum sa Srbijom”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hašim Tači: Kosovo je spremno za sporazum sa Srbijom"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.