Henri KISINDŽER: Uništenje Islamske države dovešće do “stvaranja radikalnog Iranskog carstva”

Intervju

foto: EPA/Molly Riley / POOL

Henri Kisindžer, svakako najpoznatiji šef američke diplomatije u istoriji, dao je izjavu koja je izazvala podeljene reakcije.

Naime, Kisindžer je upozorio da bi uništenje Islamske države moglo da dovede do “još većeg problema, stvaranja radikalnog Iranskog carstva”.

Nekadašnji diplomata je upozorio da onog trenutka kada ISIS bude poražen, ukoliko se dogodi da Iran zauzme oslobođenu teritoriju, rezultat će biti rađanje novog moćnog carstva.

[adsenseyu5]

Devedesetčetvorogodišnji Kisindžer, koji je bio državni sekretar u mandatu Ričarda Niksona, takođe je govorio o komplikacijama koje može da izazove jasno zauzimanje strana u bliskoistočnom konfliktu.

“U ovakvim okolnostima, tradicionalna izreka da je neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj više ne važi. Na modernom Bliskom istoku, neprijatelj vašeg neprijatelja takođe može biti vaš neprijatelj”, napisao je Kisindžer u autorskom tekstu koji je objavio “CapX”.

Kisindžer ističe da rat spoljnog sveta protiv ISIS-a ili DAEŠ-a može da posluži kao odlična ilustracija.

“Većina anti-ISIS sila, uključujući i šiitski Iran i sunitske zemlje, složile su se u tome da Islamsku državu treba uništiti. Međutim, ko treba da nasledi teritoriju koju kontrolište Islamska država? Koalicija sunitskih sila? Ili šiitski Iran? Odgovor je teško dostižan jer Rusija i NATO podržavaju suprotstavljene frakcije. Ukoliko teritorija Islamske države bude pala pod kontrolu Iranske revolucionarne garde ili šiitskih bataljona, rezultat bi mogao da bude novi pojas kontrole od Teherana do Bejruta, koji bi značio obrise novog radikalnog iranskog carstva“, podvukao je Kisindžer.

[adsenseyu5]

Ovo nije prvi put da je Henri Kisindžer izrazio ovakva zapažanja.

Prošle godine, bivši diplomata i profesor Harvarda rekao je da je najveća pretnja na Bliskom istoku potencijalna dominacija Irana, što je izjavio za nemački “Algemajne cajtung”.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Henri KISINDŽER: Uništenje Islamske države dovešće do “stvaranja radikalnog Iranskog carstva”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.