Ivica Dačić: Daleko od toga da su nam SAD, Velika Britanija i Francuska prijatelji

Intervju

Ivica Dačić – foto: B92, Tanjug

Ako sam naneo štetu Srbiji, neka me smene ali, ja to mislim, i siguran sam da 90 odsto našeg naroda to isto misli, kaže za “Blic” srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

On ovako komentariše svoju nedavnu izjavu u kojoj navodi da SAD, Velika Britanija i Francuska nisu prijatelji Srbije.

– Daleko od toga da su nam SAD, Velika Britanija i Francuska prijatelji. Neka izvini predsednik Vučić, ali tako je dok rade protiv naših interesa – rekao je on prekjuče na TV “Hepi”.

Dačić objašnjava da treba praviti veliku razliku između prijatelja i partnera.

– Mi sa svima treba da sarađujemo, da budemo partneri, da tražimo zajedničke interese, ali postoji velika razlika u odnosu prijatelja prema vama i onih koji se uvek svrstavaju u grupu prijatelja Kosova – ističe Dačić, koji kaže da su se velike zapadne sile svojim svrstavanjem na jednu stranu, uglavnom kosovsku, direktno suprostavljale srpskim interesima.

Mole za uslugu, a nanose štetu

Kaže i da je Velika Britanija predlagala rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN), a da Srbiju o njoj nije ni obavestila.

– Imate situaciju da Britanija traži i moli predsednika Vučića da glasamo za njihovog sudiju u Međunarodnom sudu pravde a, dok to moli, u isto vreme njihov predstavnik u Njujorku traži da se ukinu sednice Saveta bezbednosti o Kosovu – navodi Dačić.

Hejli ide na promociju vina sa Kosova

Takođe, kako kaže, SAD su imale interese da njihova rezolucija o Jerusalimu prođe u UN, i o tome su pismima obaveštavali druge zemlje.

– Dok nam šalju to pismo, istovremeno njihov predstavnik u UN Niki Hejli odlazi na prijem u kosovsku misiju u Njujorku na promociju vina sa Kosova, što je “jako važan politički događaj”, iako ona navodno ne ide na prijeme. Tu je direktno rekla da će SAD da učine sve da Kosovu pomognu da postane članica UN – navodi on.

Razgovarati sa liderima, a ne birokratama

Na pitanje, zašto se iznenađuje s obzirom da stav Amerike o Kosovu nije nepoznanica, Dačić pita: Kako onda mogu da kažem da su prijatelji?

– Nisam rekao da su oni neprijatelji, ali treba zajedno da radimo na tome da postanu naši prijatelji. To sam želeo da kažem. Ne treba da razgovaramo sa birokratama iz ministarstava spoljnih poslova, nego sa liderima tih zemalja, da vidimo imamo li mogućnosti da nađemo zajednički interes. Ja sam to rekao Trampu i Tilersonu, Vučić je to rekao i Pensu, a mislim i Trampu. Oni su rekli i da možemo, i da treba o tome da ragovaramo – navodi Dačić.

Samo su interesi stalni

Kaže i da nije njegova ideja da gubi prijatelje, već da Srbija dobija nove. Međutim, kaže i da bi bila laž kada bi rekao “da smo strateški partneri i prijatelji sa nekima od njih”.

Na pitanje da li je primereno da na ovaj način govori jedan šef diplomatije, i da li uopšte u tim odnosima ima prijateljstva, Dačić kaže: stalni su samo interesi.

– Mi nemamo sa njima zajedničke interese, jer je njihov stav direktno suprotan našim interesima. Želim da ih podsetim da je prvi put u istoriji međunarodnih odnosa oni nemaju interese sa srpskim narodom. To sam rekao i u Vašingtonu, Parizu i u Londonu. Nisu sam oni za to krivi, krivi smo i mi zato što nismo uspeli da nađemo zajednički jezik – objašnjava Dačić.

Izvinjenje Vučiću

Kaže i da je zapravo hteo da se izvini Vučiću što njegovo viđenje stvari možda nije diplomatsko, ali i da je rekao ono što lično misli.

– Otvoreno sam i njima rekao neka pokažu da su prijatelji. Svaki put u Savetu bezbednosti UN Amerika poziva zemlje da priznaju Kosovo. Šta bi bilo kada bi ja to isto radio protiv njih. Za njih je uspostavljane dobrih odnosa da priznamo ono što oni misle o nama – ističe Dačić.

Pomoć prijatelja

Kaže i da na njegove jučerašnje izjave o “prijateljstvima” nije bilo.

– Pre mesec dana sam to isto rekao u sred Bele kuće, valjda smem da kažem i u Beogradu. Uopšte to ne govorim sa željom da kvarim odnose, već da ih motivišem da ih menjamo na bolje. Čak i u kvizu postoji “pomoć prijatelja” – zaključuje Dačić.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs/Lana Gedošević)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ivica Dačić: Daleko od toga da su nam SAD, Velika Britanija i Francuska prijatelji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.