Ivica Dačić: Prvo da vidimo je li ideja prihvatljiva, a onda o teritoriji

Intervju

Ivica Dačić – foto: Reuters

Treba prvo da vidimo da li je ideja o razgraničenju sa Albancima uopšte prihvatljiva, a ako jeste, onda treba sesti i videti na koji način ona može konkretno da se realizuje, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, uz konstataciju da ne znači da će ta ideja uopšte biti prihvaćena.

Na pitanje novinara da li očekuje da će razgraničenje biti tema razgovara u Briselu, Dačić je rekao da sledi niz sastanaka koji bi trebalo da odrede oko čega postoji mogućnost dogovora i da očekuje da bi od septembra trebalo da se razgovara malo konkretnije o tome šta ko smatra kompromisom.

U septembru, kaže, počinje Generalna skupština UN, predsednik Vučić će biti u Kini, u Srbiju će ove godine doći ruski predsednik Vladimir Putin, a očekuje se i dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona.

KFOR je na “krovu Srbije”: Ovo je precizna mapa “podeljenog” Kopaonika

„S druge strane, EU se žuri zbog isteka njihovog mandata, jer sledeće godine su evropski izbori. Da li će se bilo šta desiti? Daleko smo, daleko od toga. Svako ko ima neke ideje treba da ih iznese, ja sam ih izneo. Ne znači da to mora da bude tako“, rekao je Dačić novinarima u Spomen sobi „Kosmetske žrtve“ gde je obeleženo petnaest godina od zločina u Goraždevcu.

Upitan šta konkretno znači pojam razgraničenja, Dačić je rekao da ako se to pitanje odnosi na to šta to znači u smislu „konkretne teritorije“ kaže da je to nešto o čemu će se tek razgovarati.

„Mi smo daleko, mi tek pričamo o tome da li je to kao ideja uopšte nekome prihvatljivo ili ne. Albanci smatraju pod kompromisom da uzmu i PreševoBujanovac, a ne znam šta bi uopšte oni rekli na ideje koje mi ovde imamo, da oni treba da ostanu u Srbiji, da budu autonomija u Srbiji. Predsednik Vučić će o tome razgovarati, on vodi dijalog sa Hašimom Tačijem“, rekao je šef diplomatije.

Na opasku novinara da se čini da ni u Srbiji ne postoji konsenzus o KiM i da nema dijaloga vlasti i opozicije, Dačić kaže da konsenzusa nema ni kod Albanaca, jer bi „jedni ovo, jedni ono“.

Angela Merkel: Zaboravite, nema promena granica na Balkanu!

„Ovo je stvarno ozbiljno pitanje. Treba da se sedne i da se ozbiljno razgovara o tome šta su sve mogućnosti, šta je mogućnost za dogovor, pa da idemo redom, jedna, druga, treća, peta, deseta, koliko ima tih mogućnosti, da vidimo šta je realno“, rekao je Dačić i ponovio da je, kada se podvuče crta, najjednostavnije rešenje podela.

„Ne mora da znači da će biti tako“, dodao je, preneo je Tanjug.

Na pitanje šta bi razgraničenje značilo za Srbe koji žive južno od Ibra, Dačić je rekao da treba ići redom i videti prvo da li je ta ideja prihvatljiva.

„Mi smo već počeli da se svađamo o nečemu za šta ne znamo ni da li će uopšte da bude. Ako je ta ideja prihvatljiva, onda o tome treba da se razgovara dalje, onda da vidimo koje su to teritorije, kako one mogu da budu spojene. Previše je rano da ulazimo u te konkretne razgovore“, rekao je Dačić.

Ono što je sigurno, ističe, jeste da niko ne može da ima manje nego što trenutno ima.

Albanski mediji objavili MAPU takozvane Republike Kosovo nakon razgraničenja sa Srbijom

„U svakom slučaju, niko ne misli da podeli Srbe na severne i južne i da sada na osnovu toga kaže: ’Ne interesuje nas šta će biti na jugu‘. Treba da vidimo da li je ona uopšte prihvatljiva kao takva. Ako je prihvatljiva, onda da sednemo i vidimo na koji način može ona da se realizuje“, naveo je Dačić.

Istakao je da su mnoge države u svetu, pre svega SAD, promenile svoje stanovište jer do sada, podseća, nije bilo želje da se uopšte razgovara o nekom kompromisu.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ivica Dačić: Prvo da vidimo je li ideja prihvatljiva, a onda o teritoriji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.