Ivica Dačić: Republika Srpska kao deo Srbije? Može, ako se…

Intervju

Ivica Dačić – foto: Reuters

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi poštovao odluku da se Republika Srpska pripoji Srbiji, ako bi to bio dogovor svih naroda u BiH.

O budućnosti BiH treba da odlučuju svi narodi, a mi ćemo poštovati njihov dogovor. Ukoliko bude postignut takav dogovor, poštovaćemo ga, rekao je Dačić novinarima u Sarajevu, komentarišući izjavu predsednika RS Milorada Dodika kako bi RS i sever Kosova trebalo pripojiti Srbiji.

On je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ističući da se zvanični Beograd zalaže za mir, dijalog i dogovor.

– Imamo specifične odnose s Republikom Srpskom, ali oni nisu na štetu ni drugog entiteta, drugih naroda ili BiH – istakao je srpski šef diplomatije.

Govoreći o rešavanju pitanja granice izmedju BiH i Srbije, Dačić je rekao da BiH neće imati nikakvih problema u rešavanju ovog pitanja, dodavši da i Srbija i BiH imaju veći problem s rešavanjem pitanja granica s Hrvatskom.

Komentarišući današnji sastanak šefova diplomatija šest zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu, Dačić je ocenio da će se u nastavku razgovarati o Fondu Zapadnog Balkana, koji je formiran na inicijativu Višegradske grupe i u koji svaka država ulaže novac koji se koristi za projekte.

foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Dodao je da će se razgovarati i o samitu u Londonu.

– Održavanje samita s najvažnijim zemljama članicama EU dobra je ideja, jer nam daje na znanje da je ipak realna evropska perspektiva. Zadovoljni smo što je Srbija u Strategiji o proširenju, uz Crnu Goru, potpisana kao zemlja koja može računati na članstvo do 2025. godine, ali podržavamo i sve druge na tom putu. To bi bilo veoma dobro i to bi bio faktor stabilizacije i mira na Balkanu kada bi došlo do bržeg članstva – kazao je srpski šef diplomatije.

On je još ocenio da EU ima dvojake kriterijume kada je reč o pristupanju u članstvo, prezicirajući da se od zemalja Zapadnog Balkana zahteva da reše bilateralne sporove, a da to nije traženo od drugih zemalja koje su pristupile ranije.

foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Kao primer, Dačić je naveo spor Hrvatske i Slovenije u vezi s granicom.

– EU često neke formulacije tumači na način na koji ne tumače države članice. Španski premijer Marijano Rahoj kazao je kako neće učestvovati na samitu u Bugarskoj ukoliko bude učestvovalo Kosovo. Ko je ikada utvrdio zvanični stav EU da je uslov za Srbiju priznavanje Kosova? To su formulacije koje se možda sviđaju nekoj pojedinoj zemlji, a EU ima statusno neutralan stav – kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija teži da reši sporna pitanja s Kosovom, pre svega sebe radi.

– Upućivanje pretnji i ucena Srbiji nije put, želimo u EU, ali na častan i dostojanstven način – naglasio je Dačić.

Govoreći o formiranju vojske Kosova, on je istakao da to nije predvidjeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i da srpski članovi kosovskog parlamenta nikada neće glasati za to.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ivica Dačić: Republika Srpska kao deo Srbije? Može, ako se…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.