Ivica Dačić: U Americi je “rat” između jednih, drugih i trećih, Srbija bi to trebalo da iskoristi

Intervju

Ivica Dačić – foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić veruje da će SAD podržati dogovor Beograda i Prištine i smatra da je sada povoljan momenat za rešavanje kosovskog pitanja.

„Trampova vlada je praktična. Treba iskoristiti što u Americi traje ’rat‘ između jednih, drugih i trećih. Promena vlasti u SAD za nas bi bila loša. Engel je, na primer, lobista, on je dobio milione od Albanaca i ne možemo očekivati da će on promeniti svoj stav“, kaže Dačić za televiziju „Hepi“.

On je podsetio da je Srbija već ranije rekla da nema nastavka dijaloga bez ukidanja takse.

„Mogerinijeva je rekla: ’Reci Vučiću da ima strpljenja još sedam dana‘, ali prošlo je, vrši se veliki pritisak“, rekao je šef srpske diplomatije.

Na pitanje kako je došlo do ideje o razgraničenju i čija je to inicijativa bila, Srbije ili Amerike, Dačić je odgovorio:

„Nije signal iz Amerike. Ne može se reći da se Amerika zalaže za taj princip.“

Govorio je i o atmosferi na nedavno održanoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, Dačić je istakao da su i zemlje koje su priznale Kosovo bile iznenađujuće oštre po pitanju taksi, na primer Belgija, PeruObala Slonovače.

„To je bio hladan tuš za njih, nisu verovali da će tako biti i zato je bitno da je sednica održana i sledeća sednica će biti u junu i neće se razmatrati da li će ili neće biti sednice. Dakle, mora je biti, jednoglasno je usvojeno da će ove godine biti tri sednice, a sledeće godine dve“, rekao je srpski ministar.

Dačić je rekao i da je Haradinaj obavešten da američka vlada neće pomagati vojsku Kosova, kao i da kosovski Albanci sami nemaju kapaciteta za održavanje svoje vojske.

Uveren je da se između kosovskih zvaničnika, iako izbegavaju javno konfrontiranje, odvijaju burni sastanci.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ivica Dačić: U Americi je “rat” između jednih, drugih i trećih, Srbija bi to trebalo da iskoristi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.