Ivica DAČIĆ upozorio članice Saveta bezbednosti: Ne rušite stara prijateljstva zbog Kosova

Intervju

Ivica Dačić – Printskrin: un.org

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, podsetio je predstavnike zemalja članica Saveta bezbednosti UN da su mnoge od tih zemalja sa Srbijom uspostavile diplomatske odnose pre više od 100 godina, i pozvao ih da “ne ruše stara prijateljstva zbog novih”.

U obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN Dačić je primetio da se predstavnik Britanije ponosi obeležavanjem 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom.

– Ali je nama isto tako drago što smo obeležili 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Britanije – istakao je šef srpske diplomatije.

On je, takođe, podsetio da Srbija iduće godine obeležava i 180 godina diplomatskih odnosa sa Francuskom, kao i da smo ove godine obeležili 180 godina diplomatskih odnosa s Ruskom Federacijom.

– Sa SAD smo uspostavili diplomatske odnose pre 137 godina, sa Holandijom pre 119 godina, sa Švedskom pre 101 godinu, a sa Poljskom, kao predsedavajućom SB UN, pre 99 godina – rekao je on.

Ivica Dačić – foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Dačić je, kaže, time želeo da podseti predstavnike u SB UN da razgovaraju sa jednom starom državom s kojom imaju stare i dugogodišnje prijateljske odnose.

– Posebno želim da kažem da, kad izađete iz kancelarije državnog sekretara Britanije u Forin ofisu, videćete jedan mural, pravljen posle Prvog svetskog rata, na kojem stoji Britanika koja drži pod svojim skutima Belgiju i Srbiju kao najveće žrtve u tom ratu – rekao je on.

On je poručio predstavnicima u SB UN da treba sve to da imaju u vidu kada govore o našim problemima i odnosima.

– Ulazite u pitanja koja su veoma teška i bolna i pozivam vas da imate više razumevanja za ovakve stvari. Mi želimo da sa svima vama budemo partneri, a tu je i viševekovna tradicija naših odnosa. Podsetite se i tih odnosa, i toga šta je Srbija radila u Prvom svetskom ratu – istakao je Dačić.

On je, međutim, napomenuo da ne želi da se vraća u prošlost, već da ide ka budućnosti, naglasivši da je Srbija spremna na kompromis, “a to znači uvažavanje interesa obe strane“.

Sednica Saveta bezbednosti – foto: Tanjug/MSP

Neke zemlje, rekao je, preispituju sada svoje odluke u priznavanju nezavisnosti Kosova upravo iz razloga što se kod njih trenutno dešavaju separatistički procesi, jer ne znaju kako da objasne da u jednom slučaju uvažavaju težnje ka nezavisosti, a u drugom ne.

– Mi ne želimo sukobe, niti da polemišemo na tu temu. Srbija je ozbiljna i stara zemlja koja je oblikovala međunarodni poredak u poslednjih nekoliko vekova, žrtvovala se i za hrišćanstvo i za Evropu i za svet. Ja nikada neću pozivati druge zemlje da narušavaju vaš teritorijalni integritet i suverenitet – poručio je Dačić.

Kako je zaključio, “nema stalnih prijatelja i stalnih neprijatelja, ali ima starih prijatelja, i zbog novih, ne treba rušiti stara prijateljstva”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ivica DAČIĆ upozorio članice Saveta bezbednosti: Ne rušite stara prijateljstva zbog Kosova"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.