Ivica DAČIĆ: Zapad je sam kriv za povećanje ruskog uticaja, zato što…

Intervju

foto: B92, Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da neke velike sile sede na mnogo više stolica nego Srbija, a, povodom žalbi na ruski uticaj, onima koji retko dolaze u Srbiju poručuje da ljubav ne funkcioniše na daljinu nigde pa ni u politici.

On kaže da bi voleo da sve velike sile budu zainteresovane za Srbiju, koja ne želi da izgubi ni jednog prijatelja.

– Sve evropske zemlje sede na bar pet stolica, prvo gledaju šta će sa Amerikom, sa Kinom, Indijom, Afrikom, islamskim svetom, Latinskom Amerikom. Nismo mi valjda jedini glupi. Ne želimo da izgubimo nijednog prijatelja – rekao je Dačić.

[adsenseyu5]

On je dodao da ne prihvata da se neko žali na ruski uticaj “jer su sami krivi”.

– Pitao sam američku administraciju da li se sećaju ko je poslednji predsednik koji je došao u Srbiju, ima li živih koji se toga sećaju, ja se dvoumim po tom pitanju, a tek vi mlađi. Poslednja britanska premijerka koja je došla u Srbiju je Margaret Tačer šta ćemo da imamo ljubav na daljinu, pa to nigde ne funkcioniše pa ni u politici – rekao je Dačić.

Nastavak politike neutralnosti

On je naveo da Srbija ne želi da bude član nijednog vojnog saveza, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakavši da se pogrešno smatra da Srbija neguje politiku vojne neutralnosti da ne bi bila članica NATO.

Ministar je pozvao na, kako je rekao, spuštanje lopte u regionu.

– Neka svaka zemlja samostalno odlučuje o svojoj budućnosti kada je u pitanju politika prema NATO. Sigurno je da ćemo odreagovati na sve što bude pretnja Srbiji, a tih pretnji sada nema – rekao je Dačić.

[adsenseyu1]

Dačić je, na konferenciji o novoj međunarodnoj realnosti – izazovima i perspektivama u Skupštini Beograda, rekao da će nastaviti politku vojne neutralnosti, te da sa NATO ima najviši stepen saradnje koji imaju države koje nisu članice ovog saveza.

– Mi smo usaglasili i ostvarujemo individulani plan akcionog partenrstva i to se sprovodi. Imamo potrebu da sa NATO imamo dobre odnose jer je NATO svuda oko nas i zbog toga što je NATO kroz Kfor veoma važan segment za bezbednost Srba na KiM – naveo je Dačić.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ivica DAČIĆ: Zapad je sam kriv za povećanje ruskog uticaja, zato što…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.