IZBEGAVAJTE: Jedna stvar koju bukvalno dodirujete svaki dan može da izazove rak

Hemikalije

Fiskalni račun – foto: printscreen RTS

Čak 90 odsto računa koje dobijama u prodavnicama sadrži hemikalije koje mogu da dovedu do pojave raka, upozoravaju stručnjaci.

Računi koji koriste mastilo koje s vremenom bledi napravljeni su od termalnog papira koji sadrži bisfenol A ili BPA. Ova hemikalija može da dovede do raka koji je uzrokovan hormonima, a ranije je povezivana i sa autizmom, sterilitetom, gojaznošću, dijabetesom tipa 2, prevremenim porođajima i ranim ulaskom u pubertet.

Već postoji zabrinutost javnosti da smo previše izloženi ovoj hemikaliji usled velike upotrebe plastike u svakodnevnom životu. Treba izbegavati skladištenje računa u tašnama, novčanicima, kolima i džepovima – upozoravaju stručnjaci, a među njima i profesor Nikolas Olea sa Univerziteta Granade u Španiji.

BPA se koristi u štampanju računa kao bi se pojačala boja slova i brojeva bez upotrebe mastila, a nalazi se takođe i u plastičnim flašama i posudama za hranu. Neke od zemalja rade na uvođenju zabrane za primenu ovakvih vrsta računa, a među njima je i Francuska koja smanjuje njegovu upotrebu još od 2014. godine.

Stručnjaci savetuju da ovi računi ne bi trebalo da dođu u kontakt sa hranom u kesi u kojoj ga dobijamo, da ne treba da stoje u kolima ili novčaniku i da treba da budemo u što menjem mogućem kontaktu sa ovim papirima.

Vreme je da se koristi zamena za ove račune koju u Francuskoj uvode još od 2014. godine.

        

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Budite prvi sa komentarom na članku "IZBEGAVAJTE: Jedna stvar koju bukvalno dodirujete svaki dan može da izazove rak"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.