Izraelski naučnici tvrde: MESEC je nekada bio deo ZEMLJE!

Fenomen

foto-ilustracija: pixabay

Mesec je možda nastao kao posledica brojnih udara asteroida u mladu Zemlju, tvrde izraelski naučnici.

Sudeći prema kompjuterskim modelima tima okupljenog oko Raluke Rufua sa Vajcmanovog instituta u Rehovotu, 20 takvih udara bilo bi dovoljno da se sa Zemlje izbaci dovoljno materijala od koga bi se tokom miliona godina formirao Mesec, navodi se u članku u časopisu “Nature Geoscience”.

[adsenseyu5]

Istorija nastanka Meseca do danas nije razjašnjena.

Prema najprihvaćenijem scenariju, prilikom snažnog udara jednog jedinog nebeskog tela veličine Marsa u Zemlju, u orbitu je katapultiran materijal od kojeg će nastati Mesec.

Problem sa ovim modelom jeste u tome što bi se Mesec u tom slučaju uglavnom sastojao od materijala od kojih se sastojalo to nebesko telo.

Međutim, Mesec i Zemlja su po svom hemijskom sastavu veoma slični, dok se nebeska tela u Sunčevom sistemu toliko razlikuju da se na osnovu hemijskog sastava, između ostalog, može ustanoviti poreklo meteorita nađenih na Zemlji.

Zbog toga je malo verovatno da je nebesko telo, čiji je udar navodno zaslužan za nastanak Meseca, imalo isti sastav kao Zemlja.

[adsenseyu1]

Izraelski naučni tim je na kompjuteru simulirao gotovo hiljadu udara velikih kosmičkih gromada u mladu Zemlju i zaključio da se oblak otpadaka i prašine nastao prilikom tih sudara uglavnom sastoji od materijala iz Zemljinog omotača, što nije slučaj kod velikog udara kojim je do sada objašnjavan nastanak Meseca.

foto: Tanjug/AP

Ti oblaci prašine i otpadaka prvo su stvorili prstenove oko Zemlje, koji su se na kraju spojili u mini mesece. Prema istom modelu, takvi mini meseci su se kasnije spojili u naš Mesec.

[adsenseyu1]

U ranoj fazi Sunčevog sistema udari nebeskih tela u Zemlju bili su veoma česti. Zavisnosti od efikasnosti spajanja mini meseca, moguće je da je bilo potrebno mnogo više od 20, pa čak i nerealno mnogo udara kako bi se dobio Mesec današnje veličine, smatra Garet Kolins sa Kraljevskog koledža u Londonu, u propratnom komentaru u “Nature Geoscience”.

Pod određenim uslovima takav scenario bi mogao da se proveri: ukoliko je Zemljin satelit zaista nastao stapanjem mini meseca, onda se tamo možda i danas nalaze različite geohemijske oblasti.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs / spiegel.de)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Izraelski naučnici tvrde: MESEC je nekada bio deo ZEMLJE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.