Izvori iz diplomatskih krugova tvrde: Svima je dozlogrdilo ono što Priština radi

Ilustracija

Balkan – foto: printscreen Twitter

Ako ideja o razgraničenju Srbije i Kosova ne uspe, ne znam šta bi bio plan B, poručio je Majkl Karpenter, bivši savetnik američkog predsedničkog kandidata i bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

To je praktično prva izjava nekog iz kruga Trampovih protivnika u kojoj zagovara ideju o podeli Kosova.

Izvori iz diplomatskih krugova ovakvu poruku jednog od dugogodišnjih Bajdenovih bliskih saradnika (trenutno je na čelu Bajdenovog “Pen Bajden centra“) ocenjuju kao iznenađujuću, ali i ohrabrujuću za Srbiju.

– Očigledno je da je i antitrampistima dozlogrdilo ono što Priština radi. Tu pre svega mislim na sva moguća uslovljavanja u vezi sa dijalogom sa Beogradom i odbijanjem da ukinu takse na robu iz centralne Srbije. Ovo je svakako poruka upozorenja Albancima da paze šta rade i da ne budu tako sigurni da će moći da nastave sa takvim ponašanjem čak i ako Tramp izgubi izbore sledeće godine – objašnjava jedan od zapadnih diplomata sa ogromnim iskustvom u Beogradu, čije su se procene gotovo uvek pokazivale kao tačne.

On nema nikakvu dilemu da Karpenterove poruke nisu nimalo slučajno plasirane baš u ovom trenutku. Prethodnih dana, kako navodi, oglašavali su se Dejmon Vilson iz Atlantskog saveta, bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta Danijel Frid i Edvard Džozef, profesor sa poznatog Univerziteta Entoni Hopkins, svi do jednog eksponenti takozvane duboke države. Njihove strelice bile su upućene ka Beogradu, a ovo je sada očigledno pokušaj da se uspostavi neka vrsta ravnoteže u pritiscima.

– Mislim da bi Srbija, ako bi htela da prevaziđe tu barijeru i prizna nezavisnost Kosova, morala da dobije nešto veoma konkretno zauzvrat, nešto što će građani osetiti kao vredno. Ali mislim da tako nešto još nije na stolu – naveo je još Karpenter.

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić kaže da Amerikanci, ma kojoj političkoj opciji da pripadaju, konačno uviđaju da jedino kompromis može da stabilizuje region i ponudi dugoročno rešenje:

– Istina je da Bajden nije okrenut srpskim interesima. Međutim, ove izjave mogu imati veliki politički značaj pošto je i predsednik Vučić više puta potencirao ideju o razgraničenju. To znači da i Amerikanci uviđaju da drugog prihvatljivog rešenja za Srbiju nema, jer svaka druga ideja vodi ili potpunoj okupaciji ili nekim budućim sukobima.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Izvori iz diplomatskih krugova tvrde: Svima je dozlogrdilo ono što Priština radi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.