Izvoznici NAFTE sa Bliskog istoka će ove godine izgubiti preko 500 MILIJARDI EVRA?!

Ilustracija

Spremajte se za nove gubitke, poručuje MMF najvećim izvoznicima nafte s Bliskog istoka.

Zbog pada cena nafte na svetskom tržištu bliskoistočni izvoznici izgubili su prošle godine čak 390 milijardi dolara, a po svoj prilici u 2016. čeka još veći gubitak, koji bi mogao premašiti 500 milijardi evra, tako bar predviđa MMF.

Cene sirove nafte pale su na tridesetak dolara po barelu u januaru ove godine, što je značajna razlika u odnosu na sredinu 2014. godine, kad se cena barela kretala oko 115 dolara.

[adsenseyu1]

Gubici, pre svega zemlje Persijskog zaliva, imaju budžetski deficit i usporen ekonomski rast, posebno Saudijska Arabija, gde finansiranje javne potrošnje uveliko zavisi od nafte i njenih cenama. Ta zemlja usvojila je danas paket ekonomskih reformi pod nazivom “Saudijska vizija 2030“, koji bi trebalo da u značajnoj meri smanji zavisnost nacionalne ekonomije od nafte – prošle godine prihod od nafte činio je 72 odsto ukupnih budžetskih prihoda, a ako bi ostalo tako, Saudijci bi ove godine mogli da izgube 90 milijardi dolara.

Upravo iz ovog razloga MMF podstiče reforme u pomenutim zemljama, posebno one koje se tiču ukidanja državnih subvencija i rezanja plata u javnom sektoru. Time bi trebalo da se ograniči javna potrošnja što bi, nadaju se, moglo da ublaži pad prihoda od nafte.

Većina bliskoistočnih izvoznica nafte već je digla cene goriva, vode i struje. Stručnjaci tvrde da će se cene nafte verovatno uskoro popraviti, ali da će dugo potrajati dok se ne vrate na nivo na kom su bile 2013. godine.

[adsenseyu1]

SAUDIJSKA ARABIJA: Ekonomske reforme prioritet za narednih 15 godina

U fokusu predstavljenog paketa, čiji će detalji biti poznati kasnije danas, nalaze se privatizacije, dodatno rezanje subvezncija, prodaja dela državne naftne kompanije Aramko i osnivanje ogromnog Suverenog investicionog fonda, teškog 2.000 milijardi dolara, prenosi francuska agencija Frans pres.

Saudijski kralj Salman je saopštio da je vlada odobrila plan koji sadrži prioritetne reforme za narednih 15 godina, javlja američka agencija AP. Saudijska Arabija će, prema rečima princa Muhameda bin Salmana, sina kralja Salmana, prodati udeo u državnoj kompaniji Aramko i osnovaće najveći investicioni fond na svetu, u sklopu dugoročnog paketa ekonomskih reformi.

“Planiramo da osnujemo državni investicioni fond vredan 2.000 milijardi dolara, a deo tih sredstava će biti obezbeđen prodajom manjeg udela u kompaniji Aramko”, istakao je princ.

(dnevnik.hr, Tanjug, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Izvoznici NAFTE sa Bliskog istoka će ove godine izgubiti preko 500 MILIJARDI EVRA?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.