Japanski naučnici tvrde: Pronašli smo MASIVNE podzemne tunele na Mesecu! – VIDEO

Fenomen

foto-ilustracija: pixabay.com

Nedavno je grupa japanskih naučnika pronašla gravitacione anomalije koje ukazuju na postojanje podzemnih praznih prostora na Mesecu.

Eksperti tvrde da su pronašli masivne podzemne tunele na Mesecu. Ovi tuneli bi mogli biti iskorišćeni u bliskoj budućnosti kao savršena skrovišta za ljudske astronaute, rekli su istraživači na 48. konferenciji lunarne i planeterne nauke.

Kako se navodi u ovoj studiji, objavljenoj u časopisu “Geophysical Research Letters“, japanski stručnjaci uspeli su da pronađu ogromne formacije zahvaljujući Kaguja svemirskoj sondi.

[adsenseyu5]

Koristeći precizne uređaje, stručnjaci su pronašli praznine skrivene kilometrima ispod površine Meseca. Zanimljivo, u bliskoj budućnosti, kada čovečanstvo počne s kolonizacijom Meseca, ovi masivni tuneli mogu postati važan deo truda da se izgrade ispostave s ljudskom posadom na površini Meseca.

Stručnjaci su 2009. godine otkrili duboku jamu, s desetinama metara u prečniku koja se nalazi u takozvanom brdu Marijus. 2016. godine je misija NASA pronašla gravitacione anomalije koje eventualno ukazuju na praznine.

– 2009. godine su otkrivene tri velike jame na Mesecu u slikama dobijenih “mesečevom” kamerom. Njihovi prečnici i dubine imaju nekoliko desetina metara ili više. One su mogući svetlarnici na velikim podzemnim pećinama poput lava cevi, po analogiji sa sličnim kopovima pronađenim na Marsu – piše u studiji.

[adsenseyu1]

Naučnici, na čelu s Juničijem Harujamom, zaključili su da to nisu jame, nego tuneli koji prodiru u lunarni kamen do dubine od nekoliko kilometara.

Ako ljudi ikad dobiju pristup tim tunelima, “nauka bi bila neverovatna,“ prokomentarisao je Brant Geri, geofizičar u NASA. Podzemni tuneli bi se mogli pokazati kao idealno mesto gde bi se mogle stvoriti lunarne ispostave u bliskoj budućnosti.

Stručnjaci ukazuju na to da su ovo sjajna mesta za buduće ljudske kolonije, jer štite buduće astronaute od zračenja i naglih promena temperature.

Međutim, postojanje tunela na Mesecu nije ništa novo, rekao je Vladislav Ševčenko, šef Odeljenja za lunarno i planetarno istraživanje, na Sternberg državnom astronomskom institutu na Univerzitetu u Moskvi.

– Ove formacije su otkrivene pre nekoliko godina. Tada su stručnjaci požurili sa donošenjem zaključaka tumačeći njihovo poreklo: vulkanske cevi jer se nalaze u vulkanskim lunarnim morima. Ove formacije su nosile lavu do površine.

Materijal je sabijen i kako se hladio, stvorile su se praznine – piše ruska stranica BFM.ru, a prenosi avaz.ba.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Japanski naučnici tvrde: Pronašli smo MASIVNE podzemne tunele na Mesecu! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.