Jens Stoltenberg: NATO brinu Putinove namere!

NATO

Jens Stoltenberg – foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je objava ruskog predsednika Vladimira Putina o novom nuklearnom oružju “deo obnovljene ruske samouverenosti na koju Zapad već odgovara”.

“Naravno da smo zabrinuti. Jer, NATO ne želi novi hladni rat. Ne želimo novu trku u naoružanju”, rekao je Stoltenberg tokom posete Bagdadu.

Putin je u četvrtak objavio čitav niz novog nuklearnog oružja koje je, kako je naveo, ili već spremno za upotrebu ili je u razvoju, istakavši da bi to oružje moglo da pogodi skoro svaku tačku na zemaljskoj kugli, a da ne bude presretnuto.

Stoltenberg je danas ocenio da je Putinov govor u skladu sa “šablonom ponašanja u kojem Rusija razvija novo oružje i koristi vojnu silu protiv susedne Ukrajine”.

“Ovaj šablon, koji vidimo proteklih godina, deo je razloga što NATO sada prilagađava i najsnažnije do sada jača svoju kolektivnu odbranu otkako je završen hladni rat”, istakao je generalni sekretar Alijanse.

Kako je naveo, NATO ne oponaša Rusiju u smislu “raketa za raketu, oružje za oružje, već odgovara“.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da se pridržava Sporazuma o nuklearnim snagama srednjem dometa (INF) za koji su SAD saopštile da ga je Putin prekršio svojom prošlonedeljnom objavom.

PUTIN UPALIO ALARME ŠIROM SVETA: Trka u naoružanju se nastavlja, iz Pentagona stiže NUKLEARNI odgovor

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Jens Stoltenberg: NATO brinu Putinove namere!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.